Maria Nilsson Ordförande för Systembolagets personalförening (SPF) / Unionen tycker att det är fel med en bojkott.
Maria Nilsson Ordförande för Systembolagets personalförening (SPF) / Unionen tycker att det är fel med en bojkott.

I Sverige tycker vi om att dricka sydafrikanska viner, gärna från Robertson Winery. Men nyligen vittnade anställda hos Robertson Winery om usla arbetsvillkor och låga löner. Just nu pågår en desperat strejk på en av Robertsons vingårdar.

Vi som jobbar på Systembolaget, och är medlemmar i Unionen och Systembolagets Personalförening (SPF) vill givetvis stötta de anställda på Robertson. Men en bojkott av Robertson kan förvärra problemen. Lösningen måste vara ett långsiktigt arbete för bättre arbetsvillkor i Sydafrika.

LÄS MER: Systembolagspersonal: Bojkotta Robertson Winery

Sydafrika är ett land som dras med mycket stora problem såsom hög arbetslöshet, tuffa arbetsförhållanden, låga löner och stora klassklyftor. 2013 var vi från SPF i Sydafrika och träffade såväl fackförbund som tillverkare och arbetare. Vi såg ett stort behov av utveckling och förbättring. Unionens fackklubb, Systembolagets personalförening, anser att det bästa Sverige och Systembolaget kan göra är att ställa tuffa och tydliga krav på viner vi tar in till Systembolagets sortiment. Redan i dag ställs krav enligt Systembolagets uppförandekod på minimilön eller lön enligt kollektivavtal när sådant finns. Strejken på Robertson visar att det behövs göras en noggrann granskning på plats.

En hel del arbete görs redan i dag för att förändra och förbättra arbetsvillkoren i Sydafrika. Unionen och vår klubb SPF har en regelbunden dialog med Systembolaget och vi delar samma vilja att åstadkomma långsiktig förbättring. Bland annat dubblerar Systembolaget antalet revisioner i riskländer i år från 100 till 200 stycken. Man ökar också antalet medarbetare som arbetar med just arbetsvillkor i riskländer och skickar regelbundet medarbetare och tredjepartsrevisorer till Sydafrika. Med anledning av strejken på Robertson genomför man nu också en särskild granskning. Vi från SPF kommer följa resultatet av den granskningen noggrant.

LÄS MER: Replik: Systembolaget som statligt ägt bolag driver ingen egen utrikespolitik 

Vi önskar alla se snabb lösning för de anställda på Robertson. De strejkar därför att deras löner inte räcker, de har svårt att försörja sina familjer. De vill kunna överleva. Vi måste fråga oss hur vi bäst kan hjälpa till. En bojkott av Robertsons viner löser inte de anställdas problem. Var de än vänder sig ser situationen ungefär lika illa ut. Den erfarenhet som den svenska fackföreningsrörelsen har visar att varaktig förändring måste få ta tid. Sydafrika, som fram till 1994 levde under det fruktansvärda apartheidsystemet, har en mycket lång resa att göra. Det har vi sett på plats. Vi från SPF/Unionen vill bidra till ökat fackligt inflytande, bättre arbetsvillkor och att den resan går framåt. I en såhär svår situation finns inga enkla lösningar. Nu inväntar vi fakta, resultatet av Systembolagets undersökningar på plats. Därefter ställer vi krav på förbättring. Det går inte snabbt, men det är från vårt perspektiv det bästa sättet att hjälpa.

Maria Nilsson Ordförande för Systembolagets personalförening (SPF) / Unionen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Debatt