Det finns många bra argument till varför Sverige har ett vaccinationsprogram, skriver Mikael Jonsson.
Det finns många bra argument till varför Sverige har ett vaccinationsprogram, skriver Mikael Jonsson.

Att se homosexuella män som en ekonomiskt priviligierad grupp med anledning av subventionerat vaccin visar på en mycket liten förståelse för det folkhälsoarbete som bedrivs i Sverige, skriver Mikael Jonsson som svar på Kevin Torssells debattartikel.

Detta är en replik på den här debattartikeln. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Att se homosexuella män som en ekonomiskt priviligierad grupp med anledning av subventionerat vaccin visar på en mycket liten förståelse för det folkhälsoarbete som bedrivs i Sverige och ännu mindre för den utsatta situation som många hbtq-personer befinner sig i.

Det finns många bra argument till varför Sverige har ett vaccinationsprogram. Det finns också omfattande forskning som ligger till grund för vilka personer och preventionsgrupper som omfattas av det. Näst efter rent vatten är vaccinationer det som mest bidrar till förbättrad folkhälsa i världen. Och folkhälsan i Sverige har under lång tid blivit bättre, för de allra flesta men tyvärr inte för alla.

LÄS MER: Debatt: Vi homosexuella män glider på ekonomisk räkmacka

RFSL ser positivt på att samtliga landsting erbjuder hepatit B-vaccination till män som har sex med män. Vi ser också positivt på att de allra flesta landsting numera erbjuder hepatit B vaccin till barn inom ramen för vaccinationsprogrammet. Vi vet att förebyggande arbete genom vaccinationer och övrigt preventivt arbete ger ett ökat sexuellt välmående och i förlängningen en förbättrad folkhälsa. Vi tror däremot inte att ett moraliserande över människors sexualitet leder till en förbättrad hälsa för någon.

Mikael Jonsson, chef Hälsa och hiv-prevention RFSL

Så gör du för att debattera i Metro:

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om hbtq vaccin