Kristin Ivarsson och Sandro D’Errico från Emmaus Björkå replikerar på Kajsa Ekis Ekmans kolumn där bland annat välgörenhetsorganisationer anklagas för att underminera afrikansk ekonomi genom att exportera kläder.
Kristin Ivarsson och Sandro D’Errico från Emmaus Björkå replikerar på Kajsa Ekis Ekmans kolumn där bland annat välgörenhetsorganisationer anklagas för att underminera afrikansk ekonomi genom att exportera kläder.

Under 2018 kommer det sista av vår försäljning av kläder till Afrika att upphöra, skriver välgörenhetsorganisationen Emmaus Björkå.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Replik på Kajsa Ekis Ekmans kolumn där bland annat välgörenhetsorganisationer anklagas för att underminera afrikansk ekonomi genom att exportera begagnade kläder.

Vi håller med Kajsa Ekis Ekman om att ”Afrika” inte behöver vårt skräp! Emmaus Björkå är en av de second hand-organisationer som mest aktivt driver på för att få myndigheter att förstå att återanvändningen i Sverige måste öka, och att kunskapsnivån kring detta måste höjas. Senast i december debatterade vi precis det i Ekmans hemmatidning ETC.

Vår viktigaste export till afrikanska kontinenten går till de västsahariska flyktinglägren i den algeriska öknen. Vi skickar cirka 20-30 000 par skor årligen. Det sker som bistånd och inte försäljning. Såvitt vi vet är det bara vi som förser flyktinglägren med de mängder skor som behövs.

LÄS MER: Replik: Vår avsikt är självklart inte att trakassera människor

Vi söker hela tiden nya metoder för att sortera mer och bättre så att kläderna ska kunna stanna i Sverige. Under 2018 kommer det sista av vår försäljning till Afrika, i vårt fall Ghana, därför att upphöra. 2017 var volymen ca 500 ton, det vill säga 0,7 procent av det Ekman uppger totalt.

Lösningen på de orättvisor som Ekman talar om är en kraftigt minskad konsumtion av ny importerad textil, inte att hacka på oss som jobbar med lösningarna. Vi uppvaktar myndigheter för att de ska främja återanvändning och minskad konsumtion. Sverige som helhet behöver ta ansvar för sitt eget skräp!

Kristin Ivarsson & Sandro D’Errico
Föreningschefer Emmaus Björkå

Om Emmaus Björkå

Emmaus Björkå är en ideell solidaritetsorganisation som arbetar med internationell solidaritet, socialt ansvarstagande och hållbar utveckling.

 

Så här debatterar du i Metro:

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset