Vill folk inte komma till min uteservering, välj då en annan, skriver Marcus Nilsen, distriktsordförande i LUF Väst.
Vill folk inte komma till min uteservering, välj då en annan, skriver Marcus Nilsen, distriktsordförande i LUF Väst.

Att förbjuda rökning på uteserveringar för att allergiker vill det vore absurt, anser Marcus Nilsen, distriktsordförande i LUF Väst.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Unga allergikers ordförande Sofia Olsson skriver i en debattartikel att allergiker har rätt till ett tillgängligt samhälle men framför detta helt utan självinsikt. Var ska det ta stopp? Ska vi tvingas mörklägga uteserveringarna för de som är överkänsliga för solljus, ska det införas förbud mot nötter eller andra allergener på privata restauranger? Självklart inte, det vore absurt. Att utfärda förbud i folkhälsans namn har varit på modet under hela 2000-talet och i dag har orimligheten inga gränser. I dag är det förbjudet med innehållsförteckning på cigarettpaket medan det på alla andra produkter är lagkrav. Man tar makten från konsumenten och ger den till staten, det är inte en önskad samhällsutveckling.

LÄS MER: Det här händer i kroppen när du slutar att röka och snusa

Den privata ägandet måste alltid gå först. Vill folk inte komma till min uteservering, välj då en annan. Det är för mig orimligt att det privata ägandet ska regleras utifrån vad en minoritet i samhället efterfrågar. Samma bör gälla för inomhusmiljöer, därför borde rökförbudet som Sofia Olsson lovordar helt enkelt avskaffas. Hon och hennes medlemmar borde i stället för att förlita sig på förbud använda sin konsumentmakt. Vill ingen sitta på en uteservering där man får röka, ja då kommer företagarna att följa strömmen.

Marcus Nilsen

Om debattören

  • Distriktsordförande LUF Väst.
  • 24 år, pluggar
  • offentlig förvaltning i Göteborg

LÄS MER: Så mycket har rökningen minskat – län för län

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om rökning allergi