Vi måste var och en erkänna att vi är del av problemet, men också av lösningen, skriver Andreas Nordvall.
Vi måste var och en erkänna att vi är del av problemet, men också av lösningen, skriver Andreas Nordvall.

Att lägga ansvaret för mäns sexistiska beteende på kvinnor är både fel och oansvarigt, skriver Andreas Nordvall.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

(Replik till Kevin Torssells debattinlägg ”Ni kvinnor måste börja ställa krav på männen ni dejtar”.)

Ännu en gång verkar det som att en man säger till kvinnor vad de bör göra för att Sverige skall bli mer jämställt. Men att som man jobba med jämställdhet innebär inte att man skall lägga över ansvaret på kvinnor. I stället borde vi rannsaka oss själva.

Att lägga ansvaret för mäns sexistiska beteende på kvinnor är både fel och oansvarigt. Det blir väldigt fel fokus när en man säger åt kvinnor vad de skall göra för att män ska bete sig bättre och dessutom begränsar dem. Män borde i stället ta sitt egna ansvar och ta uti med ojämställdheten de själva skapar. Vi kan inte fortsätta att förskjuta problemet och lägga lösningen på andra, hur kan vi förvänta oss att vi kommer bli vettiga människor i framtiden om vi inte kan ta ansvar för våra egna beteenden i dag? Det kan vi inte!

Det är något vi kommer att få jobba med, att ifrågasätta oss själva och våra normer. Och hjälpa varandra när vi gör fel. Det är dags att män går upp till kamp för jämställdhet, inte begränsar kvinnor ännu mer. Det gäller alla män. Vi måste var och en erkänna att vi är del av problemet, men också av lösningen. Annars kommer vi inte framåt.

Andreas Nordvall

Om debattören

• Ålder: 31 år.
• Bor: Göteborg.
• Gör: Jobbar som ingenjör.

LÄS MER: Genusvetaren: Det här är feminism

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset