Gustav Johansson, Vd, entreprenör och matbloggare på javligtgott.se, replikerar forskare på SLU om köttbehovet.
Gustav Johansson, Vd, entreprenör och matbloggare på javligtgott.se, replikerar forskare på SLU om köttbehovet.

Precis som att våra förfäder var beroende av djurhudar och öppna eldar för att hålla värmen så var de då också beroende av kött och fisk för bra föda. I dag har vi inte det behovet, skriver Gustav Johansson som svar på debattartikeln "Du behöver kött – bli inte vegetarian".

Detta är en replik på den här debattartikeln. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Artikeln ”Du behöver kött – bli inte vegetarian” från forskare på SLU i Metro och bristen på korrekt fakta i denna fodrar ett svar och ett klargörande.

Kött har bra proteinkvalité och mycket näring, men det är inte ensamt om att ha det.

Vad forskarna inte berör är att vi främst bör undvika animalier för att de är extremt ineffektiva och miljöpåverkande produkter. Nötkött släpper ut ca 26 kg växthusgaser per kilo mot baljväxtens 0,7 och animalieproduktionen är den största anledningen till försurning, övergödning och vattenanvändning inom jordbruket.

LÄS MER: Debatt: Du behöver kött – bli inte vegetarian

Tyvärr slår de även fel på området hälsa. Visst innehåller kött många vitaminer och mineraler samt är särdeles näringstätt men i övrigt stämmer inte mycket. Precis som att våra förfäder var beroende av djurhudar och öppna eldar för att hålla värmen så var de då också beroende av kött och fisk för bra föda. I dag har vi inte det behovet. Kon har inte uppdaterats på några tusen år, det har dock vår förmåga att processa baljväxter till näringsriktigt vegokött.

Det finns gott om fullvärdigt protein i till exempel sojabönor och quinoa och är enkelt att kombinera fram fullvärdiga protein från spannmål och baljväxter. En av världens bästa källor till högkvalitativt omega 3 är alger, samma ställe som fisken får sitt eget ifrån. Kött har bra proteinkvalité och mycket näring, men det är inte ensamt om att ha det.

Gustav Johansson
Vd, entreprenör och matbloggare på javligtgott.se

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset