"Vi ser alltså ett stort intresse för hantverksöl bland våra kunder", skriver Magdalena Gerger.
"Vi ser alltså ett stort intresse för hantverksöl bland våra kunder", skriver Magdalena Gerger.

I torsdags skrev Stockholms mikrobryggerier ett öppet brev till Systembolagets vd Magdalena Gerger. De menade att Systembolaget hämmar dem – och hindrar deras överlevnad. Här replikerar hon.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

En grupp ölbryggare skriver i Metro att de både vill behålla Systembolaget och införa gårdsförsäljning i svenska städer och på landsbygden. Det tillåter inte EU-rätten och har konstaterats i två statliga utredningar. Det handlar inte om att svenska lokalproducerade drycker är ett problem för folkhälsan utan om att Sverige inte får behandla svenska produkter bättre än andra. I så fall måste man öppna upp lika för alla aktörer, stora som små, utländska som svenska, i landsbygd och tätort.

LÄS MER: 89 ölbryggare: Systembolaget hämmar oss och hindrar vår överlevnad

Debattörerna skriver att Systembolagets sortimentsmodell hämmar deras skaparglädje. Jag beklagar verkligen att de känner så. Vi lyssnar gärna på konkret kritik och förslag på förbättringar. Hör gärna av er till oss.

Från de undertecknare som är leverantörer har vi i år sålt 460 olika produkter, till en total volym av 355 746 liter. Vi ser alltså ett stort intresse för hantverksöl bland våra kunder.

LÄS MER: Muf: Dags att avskaffa Systembolaget – Sveriges största hycklare

Sverige kan inte båda ha kvar kakan och äta den. Vi måste välja mellan vår framgångsrika alkoholpolitik, med Systembolagets ensamrätt, eller att överlåta detaljhandeln med alkohol på privata företag.

Magdalena Gerger, vd Systembolaget AB

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Systembolaget