Handel i kombination med tydligt kravställande är det mest effektiva sättet att bidra till välstånd i länder som Sydafrika, skriver Ida Ingarö.
Handel i kombination med tydligt kravställande är det mest effektiva sättet att bidra till välstånd i länder som Sydafrika, skriver Ida Ingarö.

Ida Ingerö svarar på debattartikeln om att arbetarna på Robertson Winery uppmanar Systembolagets kunder att bojkotta det sydafrikanska vinet.

Svar på debattartikeln "Systembolagspersonal: Bojkotta Robertson Winery" av Emil Boss, Mikael Lindegren och Jarl Keber för SAC:s driftsektion för Systembolagsanställda (5/10)

Systembolaget följer noggrant situationen i Sydafrika och på Robertson Winery. Vi har de senaste veckorna haft medarbetare på plats både på Robertsons produktionsanläggningar och på deras vingårdar. För oss är det självklart att alla arbetsgivare ska betala minst lagstadgad minimilön (eller lön enligt kollektivavtal där sådana avtal förekommer), vilket vi genom tredjepartsrevisioner granskar att Robertson och dess underleverantörer faktiskt gör. Om vi skulle få bevis för brister i hur man följer vår uppförandekod, vad gäller lön eller andra frågor, kommer vi att vara mycket tydliga i våra krav på att missförhållanden omgående åtgärdas.

►LÄS MER: DEBATT: Politiker: Ta chansen att skapa en riktig samtyckeskultur

Systembolaget har valt att ansluta sig till ett av de mest välrenommerade internationella hållbarhetsinitiativen – FTA/BSCI. Vi känner oss mycket trygga i det valet och vet att vi bidrar till en positiv utveckling i riskländer som Sydafrika.

Handel i kombination med tydligt kravställande är det mest effektiva sättet att bidra till välstånd i länder som Sydafrika. Som statligt ägt bolag driver vi ingen egen utrikespolitik. Vi förutsätter att våra medarbetare respekterar detta.

Ida Ingerö, biträdande chef press och samhällsrelationer, Systembolaget

►LÄS MER: SLUTREPLIK: Systembolagspersonal: En facklig bojkott borde vara nog för att ni ska stoppa vinerna

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Debatt