Nästa vecka öppnar länets nionde närakut. Snart är de tio. Sedan tolv. Vi ser redan hur de gör skillnad och avlastar akutsjukhusen, skriver Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd Stockholms län i sin replik.
Nästa vecka öppnar länets nionde närakut. Snart är de tio. Sedan tolv. Vi ser redan hur de gör skillnad och avlastar akutsjukhusen, skriver Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd Stockholms län i sin replik.

Vården är i förändring. Resultaten bygger på de engagerade, kunniga och skickliga medarbetarna. Er måste vi värna och lyssna på. Annars blir det ingen god vård för patienterna, skriver Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd Stockholms län i sin replik.

Detta är en replik på den här debattartikeln. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det är högt tryck på sjukhusen och läget har blivit tuffare de senaste åren med färre och kortare lugna perioder. Vården behöver förändras. Vi jobbar hårt med att ge förutsättningar för det.

Vårdens lokaler byggs om och ut: nya avdelningar, operationssalar och större akutmottagningar på alla akutsjukhus. Men allra viktigast är personalen, och en fin arbetsmiljö handlar om mer än lokaler. Sjukhusen har en diger uppgift att rekrytera framför allt specialistsjuksköterskor. Om sjukhusen kunde öppna sina stängda vårdplatser skulle situationen se helt annorlunda ut. Det är när marginalerna inte finns som det tuffa läget känns mer och mer permanent.

LÄS MER: Debatt: Politikerna lovar att rädda primärvården men håller tunt
Om sjukhusen och de fackliga organisationerna kan komma överens om friare lönesättning, möjliggörs god löneutveckling. Ansvar, erfarenhet och kompetens måste löna sig bättre. Vi liberaler föreslår också karriärtjänster och vill införa betald specialistutbildning för sjuksköterskor. Samtidigt ökar Alliansen utbildningsinsatser för nya specialistläkare.

Vårdens problem är inte enbart sjukhusens. Mer vård kan och ska utföras på vårdcentralerna, där husläkarna ska få en större roll för sina patienters vård. I specialistvård hos de många privata vårdgivarna inom vårdval. Och vid akut sjukdom – på våra nya närakuter för barn och vuxna.

LÄS MER: Debatt: Vi har snackat klart om stress
Nästa vecka öppnar länets nionde närakut. Snart är de tio. Sedan tolv. Vi ser redan hur de gör skillnad och avlastar akutsjukhusen. Det betyder att alla patienter – oavsett om de är mindre allvarligt sjuka och skadade, eller om de är så sjuka att de verkligen behöver det stora akutsjukhusets hjälp – kan få ett snabbare omhändertagande.

Vården är i förändring. Resultaten bygger på de engagerade, kunniga och skickliga medarbetarna. Er måste vi värna och lyssna på. Annars blir det ingen god vård för patienterna.

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd Stockholms län

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om vård sjukhus