Ordningsvakten Oliver Meyner replikerar på Lorentz Tovatt och Hedda Berkesands (Mp) debattartikel.
Ordningsvakten Oliver Meyner replikerar på Lorentz Tovatt och Hedda Berkesands (Mp) debattartikel.

Problemet med otrygghet i nattlivet är inte bevakningsföretagen, utan krogägarna med egen personal. Därför bör vi ordningsvakter ligga under Polismyndigheten och få statlig lön, skriver Oliver Meyner.

Detta är en replik på en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Lorentz Tovatt och Hedda Berkesands (Mp) debattartikel om ”maktmissbrukande ordningsvakter” väcker frågetecken bland oss som faktiskt jobbar där ute och det är på sin plats att klargöra vissa begrepp.

  • Entrévärd: är kroganställd och ser till att krogens regler följs (dresscode, ålder mm).
  • Väktare: har samma roll men är inhyrd och utbildad.
  •  Ordningsvakt: är kroganställd eller inhyrd. Har polisiära befogenheter att avvisa, avlägsna och omhänderta personer som stör ordningen. Polisen är förman.

Problemet är inte bevakningsföretagen. Ägare med egen personal leder dessa i arbetet och det händer att ägaren försöker släppa in gäster som redan avvisats. Det har även hänt att de ”förbjudit” oss att ringa polisen vid överservering, då det inte ser bra ut med polisbesök. 

Vi har rapporteringsskyldighet samtidigt som vi vet att vi riskerar att få sparken av ägaren om vi inte gör som denne vill. Det blir en intressekonflikt. Eftersom vi är underställda polisen bör vi även ägas av den myndigheten och få statlig lön. Då löser vi problemet. Politiker äger makten att se till så att denna nödlösning inte blir permanent.

Vi är trötta på att bli skjutna och knivhuggna för att ni inte tar ett nej i dörren. Vi gör bara vårt jobb.

Oliver Meyner, ordningsvakt samt skyddsombud och förtroendevald, Hotell-och Restaurangfacket. Medverkar även i Kolbjörn Guwallius reportagebok: Ordningsvakter: nödlösningen som blev permanent

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset