Hewlett Packards vd Meg Whitman har gått över till Clinton-lägret. Arkivbild.
Hewlett Packards vd Meg Whitman har gått över till Clinton-lägret. Arkivbild.

En kongressledamot och flera andra kända republikaner har nu öppet tagit ställning mot Donald Trump. En del uttalar sig till och med för Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton.

"Jag tycker att Trump har oändligt många brister", skriver kongressledamoten Richard Hanna i en debattartikel i Syracuse Post-Standard, där han förklarar varför han som förste republikan i representanthuset deklarerar att han ska rösta på Hillary Clinton.

Han är långt ifrån den enda kändisen i partiet:

IT-jätten Hewlett Packards vd Meg Whitman, donator och insamlingsledare, kommer att skänka och samla in pengar till Clintons valkampanj.

Brent Snowcroft, säkerhetsrådgivare till två republikanska presidenter, tog ställning för Clinton i juni liksom Richard Armitage, som var minister under både Ronald Reagan och George W Bush.

Larry Pressler, före detta senator från South Dakota, väljer Clinton i hopp om skärpta vapenlagar.

Och, knappast smickrande för affärsmannen Trump: Hank Paulson, finansminister under George W Bush och tidigare chef för bankföretaget Goldman Sachs, skriver i Washington Post att han tror att Clinton "kan göra saker för att stärka vår ekonomi".

Gick över gränsen

Trumps verbala angrepp mot föräldrarna till en muslimsk soldat som stupade i Irak har rört upp känslor. Till och med New Jerseys guvernör Chris Christie, tidigare utpekad som möjlig parhäst till Trump i valet, har kritiserat honom.

Till detta ska läggas alla som visserligen inte springer in i famnen på Hillary Clinton, men inte heller uttalar stöd för Trump. Två är Ted Cruz och John Kasich; både hoppades bli partiets presidentkandidat.

Sally Bradshaw, rådgivare till Jeb Bush som Trump också slog ut i primärvalen, lämnar partiet och blir oberoende. Jeb Bush tänker inte heller rösta på Trump

Sist men inte minst: George Bush och sonen George W Bush, båda tidigare presidenter, har sagt att de avstår från att rösta i år.

Spär på osämjan

Trump själv spär på splittringen genom att vägra stödja de republikanska högdjuren Paul Ryan och John McCain.

Reince Prebus, nyckelperson i partiapparaten, är enligt CNN på onsdagen heligt förbannad på att Trump inte stöder talmannen Paul Ryans omvalskampanj. Prebus har jobbat hårt på att få partiet och Trump i samma fålla. Nu, när Trump dras med självåsamkade skador är det, för att använda Reuters beskrivning, på Prebus såren bränner.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset