Alexandra Pascalidou: Republikanerna gräver gravarna

ALEXANDRA PASCALIDOU: Greklands premiärminister lämnade det grekiska kaoset med hakkors i handklovar, arresteringar av nazister och poliser misstänkta för att ha samarbetat med mordpatrullerna.

Han lämnade landet som blivit en kommersiell kyrkogård med en tsunami av konkurser inom privata sektorn. Den offentliga sektorn är redan nerbantad till en anorektisk modell som ingen vill se på den internationella catwalken.

Bara de tre senaste dagarna har varv, klädkedjor och fabriker stängt och tusentals människor ställts på gatan. Den rekordhöga arbetslösheten slår nya rekord.

Samaras korsade Atlanten med hopp om att finna investerare till en nation som säljer allt som går att sälja utan köpare i sikte.

När premiärministern passerat passkontrollen till Amerikas Förenta Stater blev det kaos även där. Ett kaos likt det grekiska dramat som varit vardag för miljoner människor sedan den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers kraschade 2008. När USA nyser drabbas världen av virusinfektioner.

Men det är inte den grekiske premiärministern som är otursförföljd. Det är republikanerna som gräver gravar åt sina ”fellow americans” genom att stoppa Barack Obamas förslag om vårdförsäkringar som alla har råd med. När republikanerna med utpressningsmetoder ger ObamaCare rött kort ringer konkursklockorna.

I världens rikaste nation går nästan 50 miljoner amerikanska barn, kvinnor och män utan vårdförsäkring. Det är 15 procent av befolkningen. Människor som saknar tillgång till vård och därmed rätten att leva ett långt och friskt liv. Rätten till livet blir som så mycket annat en fråga om pengar. Har du råd att leva, har du rätt att leva. Om du tillhör de miljoner människor som i finanskrisens kölvatten förlorat jobb och dollar att dega för en vårdförsäkring förlorar du därmed även rätten till ett värdigt liv.

Republikanerna som drömmer om låga skatter och kämpar emot en stat som i jämlikhetens anda tar hand om alla sina barn driver en ”sköt dig själv och skit i andra”-politik.  Det är för dyrt, gnäller republikanerna som gett egoismen och girigheten ett ansikte.  Ett ansikte som gärna sponsrar krig, slåss för allas rätt att bära vapen och lägger näsan mellan medborgarnas lakan för att styra deras sexliv genom att inskränka homosexuellas rättigheter eller rätten till abort.

Budgethaveriet har dragit ner rullgardinerna för flera myndigheter. Nu står 800 000 statsanställda amerikaner utan lön samtidigt som kongressledamöterna får ut sina feta checkar som om ingenting hänt.

När USA blickar ut över budgetstupet i ett gisslandrama som republikanerna iscensatt undrar jag vad vissa politiker knaprar för knark som får dem att spela rysk roulette med sina medborgares liv. Precis som i Grekland är det folket som får betala notan.

+ Boktips. Martin Schibbyes & Johan Perssons bok ”438 dagar”.

- Lämna, Berlusconi. Silvio Berlusconi – dramadrottningen som vägrar lämna den politiska scenen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset