Räddningstjänsten vid platsen för olyckan.
Räddningstjänsten vid platsen för olyckan.
USA TT

Ett tåg med ett hundratal republikanska toppolitiker, däribland representanthusets talman Paul Ryan, har kolliderat med en sopbil. Minst en person omkom i olyckan, meddelar Vita huset. Enligt lokala medier befann sig dödsoffret i sopbilen.

Fem personer har förts till sjukhus för vård. För en av dem är tillståndet kritiskt, rapporterar CNN med hänvisning till sjukhuset.

Vita husets presschef Sarah Sanders bekräftar i ett uttalande att minst en person har omkommit i olyckan, men att det är oklart vem offret är.

Donald Trump underrättad

"Presidenten hålls till fullo underrättad om situationen i Virginia och får regelbundna uppdateringar. En person är bekräftad död och en allvarligt skadad. Ingen av kongressledamöterna eller deras personal har fått några allvarliga skador", står det i uttalandet från Vita huset.

Enligt senator Bill Cassidy, som skriver om olyckan på Twitter, var det tre personer i sopbilen, bland dem dödsoffret och den allvarligt skadade.

Tågbolaget Amtrak säger till CBC att två ur tågpersonalen samt två passagerare har förts till sjukhus med lättare skador. En av dem är republikanen Jason Lewis från Minnesota, som har undersökts för misstänkt hjärnskakning.

Kluvits mitt itu

Det var omkring 100 republikanska politiker, samt fruar och barn till vissa av dem, ombord på tåget, berättar republikanen James Comer från Kentucky. Kollisionen fick honom att kastas av från sätet.

Talman Paul Ryans stab meddelar att han är oskadd, och flera andra toppolitiker meddelar via sociala medier att de klarat sig utan skador, skriver nyhetsbyrån AFP. "Dagens olycka var en förfärlig tragedi. Vi känner tacksamhet till de första som skyndade till platsen och vi ber för offren och deras familjer", twittrade Ryan senare.

Vi verkar ha krockat med en sopbil, säger Utah-senatorn Mike Lee i ett telefonsamtal till The Washington Post.

Enligt Lee ser fordonet ut att ha kluvits i kraschen. På bilder från olyckan syns hur sopor har spridits ut kring olycksplatsen.

Olyckan utreds

Krocken mellan Amtrak-tåget och lastbilen inträffade vid en järnvägskorsning klockan 11.20 lokal tid, i Crozet utanför Charlottesville, uppger företaget i ett uttalande. Olyckan kommer nu att utredas.

De republikanska politikerna var på väg till en årlig konferens i West Virginia. Konferensen kommer att hållas som planerat, och president Donald Trump samt vicepresident Mike Pence kommer att ansluta senare, säger en kongressledamot till CNN.

Räddningstjänsten vid platsen för olyckan.
Räddningstjänsten vid platsen för olyckan.
Den republikanske talmannen Paul Ryan klarade sig oskadd i tågolyckan. Arkivbild.
Den republikanske talmannen Paul Ryan klarade sig oskadd i tågolyckan. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset