Skansens julmarknad hör till Sveriges mest kända. Vill man uppleva den och jul-Stockholm, så kan man bo billigt på vandrarhemmet af Chapman vid Skeppsholmen. Många hotell har också prisvärda erbjudanden i jultider.  
Skansens julmarknad hör till Sveriges mest kända. Vill man uppleva den och jul-Stockholm, så kan man bo billigt på vandrarhemmet af Chapman vid Skeppsholmen. Många hotell har också prisvärda erbjudanden i jultider.  

Sverige är fullt av mysiga julsemestrar

 Vad är en riktigt bra jul? Det finns självfallet tusentals svar på den frågan, beroende på vem man frågar. Men de flesta pratar dock om att få slippa stressen och ha tid att vara tillsammans med sin familj och släkt.

Man vill fira en jul vars tyngdpunkt ligger på välmående. Utsökt mat, lagom med julklappar, gärna en avkopplande aktivitet och sedan ordentligt med vila.
Det här har turist-Sverige hakat på. Många fjällanläggningar, herrgårdshotell, klassiska pensionat, badhotell, spa och fjällstationer har numera julpaket där man erbjuder en flykt från julstressen, en sorts minisemester för både kropp och själ.

Paketen finns självfallet i alla prisklasser. I Särna kan man fira vandrarhemsjul för drygt 2 000 kronor för en vuxen, för barn under sju år kostar det 250 kronor. Selma Spa i Värmland  har ett guldkantspaket med allt från dignande julbord till fri tillgång till yoga och vattenträning, för  4 330 kronor per person.
Det låter kanske dyrt, men jämfört med en Thailandsresa är det rena budgetupplevelsen. För den som vill tillbringa några juldagar i en storstad, kanske för lite lugnare shopping, finns det många riktigt prisvärda paket. Under julhelgerna är det lågsäsong för många hotell, och priserna sjunker rätt rejält.
Omtalade designhotellet Avalon i Göteborg har till exempel ett julpaket med fyra rätters julmiddag, frukost och ”badrockar, tofflor, fyra kuddar per gäst och silkeslena egyptiska lakan att krypa ner i” för endast 1 373 kronor per person och natt.

Till sist; de flesta av oss är nog aningen tveksamma till att öppna klappar med främlingar, speciellt barnfamiljer, och föredrar då kanske en mer konventionell vit julsemester i fjällen, det vill säga hyra en egen stuga.
Men även här har utbudet anpassats till den moderna storstadsfamiljens krav på komfort och behov av tid.      I dag kan man hyra fjällstugor som påminner om designhotell med flatscreen-tv, uppvärmda köksgolv och storstilade öppna spisar.
Och vill man inte fixa julbestyren själv så kan man få julcatering till stugan som i Ramundberget – eller självfallet äta julbord på det lokala fjällhotellet. 

6 mysiga julupplevelser

Ladda batterierna

Stick iväg till Marstrand inför jul för att vila upp er och komma i stämning. Blygrått hav, vackra moln, mättade färger och långa och hungerframkallande promenader. Vill ni bo över så har Grand ett julbordspaket med övernattning.
Bäst för nyförälskade paret eller trötta föräldrar. Mer info: www.grandmarstrand.se

Meditativt lugn

Naturen runt Ramundberget är meditativ. Långa, mjuka, fjällryggar som aldrig tränger sig på. Den som vill träna armarna går på längden, den som vill ha skoj med barnen lär sig snowboard i backarna.
Vill man inte fixa julen i hyr-stugan, så har Ramundberget ett cateringjulbord. Mer info: www.ramundberget.se

Carl Larssonmys

Tällberg ligger vid Siljan och är mest känt för sitt midsommarfirande men här finns också möjligheter till en riktigt traditionell jul.
Tällbergsgården har ett fyradagars julpaket med granklädning, Kalle Ankasittning, julmiddag  och gudstjänst, slädfärd och möjlighet till spabehandling. Mer info: www.tallbergsgarden.se
 

Prisvärd kombo

En traditionell julmarknad är ett billigt sätt att få igång julkänslan. I Skåne finns närmare 50 marknader i december. Den vackraste marknaden är den på Fredriksdal utanför Helsingborg.
Vill man ha guldkant på upplevelsen äter man middag på gourmetkrogen Gastro på kvällen. Mer info: www.skane.se

Vackra promenader

Kan Stockholm vara julmysigt? Bor man på vandrarhemmet af Chapman eller Grand Hotel (som har förmånliga julpaket) har man Stockholms vackraste julpromenader runt sig. Runt Skeppsholmen, Strandvägen till Djurgården och genom Gamla Stan.
Mer info: www.stfchapman.com
och www.grandhotel.se

Grön jul i norr

Fira jul borta med riktigt gott samvete? Ta då tåget till STF:s turiststation i Abisko som är nästan totalt ekoanpassad. På julprogrammet står späckhuggar-safari i Norge, julotta i Kiruna och besök på Icehotel och en tur upp till Panorama Café på Nuolja. Norrsken och gnistrande snö garanteras.
Mer info: www.stfturist.se

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset