För familjen Laciny blev resan till Bali ett kvitto på att de klarar mycket med en positiv inställning.  Familjen Laciny, består av mamma Marie, Lucas, pappa Robert och Isabelle.
För familjen Laciny blev resan till Bali ett kvitto på att de klarar mycket med en positiv inställning.  Familjen Laciny, består av mamma Marie, Lucas, pappa Robert och Isabelle.

För två veckor sedan kom familjen Laciny hem från Bali. En resa som förändrade hur de ser på livet som familj med två barn som båda har cerebral pares. “För hela familjens skull har vi börjat förverkliga våra drömmar.”, säger mamma Marie.

Privat

Lucas har svårt att gå själv och när Lucas träffade en man som frågade om han ville surfa tänkte Marie att det aldrig skulle gå och tänkte säga nej. Men hon sa ja och han klarade det, på sitt sätt. 

Privat

Isabelle kommunicerar bland annat genom en tavla och barnen de träffade på resan till Bali var intresserade av att lära sig hur den fungerade.

Privat

Det blev mycket packning för familjen. Bland annat rullstolar, rullatorer och väskor fyllda av blöjor. 

Det tog lång tid innan läkarna insåg att barnen Isabelle, 12, och Lucas, 10, hade cerebal pares, trots att mamma Marie, 42, och pappa Robert, 41, i flera år påtalat att någonting inte stämde. Isabelle var fyra år och Lucas två.

– Fast vi båda kände det på oss kom det som en chock, som att någon drog undan mattan för fötterna. Det blev tydligt att våra liv inte skulle bli som vi tänkt. Det har jag jobbat i många år med att acceptera, säger Marie.

►LÄS MER:  Rebecca, 28, om sin cp-skada: Folk har skrikit att jag är ”ett cp”

Barnen har samma sorts cp-skada, som är genetisk, men de har olika grader av skadan. Som familj med barn med speciella behov har det varit många jobbiga situationer, tårar och otalig kontakt med myndigheter. Men en dag bestämde de sig för att bryta mönstret.

– För ett år sedan tänkte jag “ska det fortsätta så här?”. Det är elände i världen, flera i vår närhet har fått cancer, barnen har sina svårigheter som kan tära ganska mycket på oss föräldrar. Nej. Jag måste vända på det!, säger Marie och fortsätter:

– Jag började läsa om andra som följer sina drömmar och reser, som jag och Robert brukade göra innan vi fick barnen. Jag tänkte: varför går man här och inte trivs, när man faktiskt skulle kunna göra något annat som gör en lycklig? Varför skjuta upp allt? Börja leva, här och nu, vill man så hittar man ett sätt!

►LÄS MER:  Sanne, 29, var nära att stressa ihjäl sig – flyttade till Filippinerna

En månad på Bali blev första resan. En resa som Marie säger förändrade allt. De hittade sin gnista och ett nytt sätt att vara positiva till livet. En av de mest symboliska händelserna på resan var när de besökte ett vattenfall.

– Tidigare skulle vi inte ens försökt ta oss hela vägen dit, men vi bestämde oss för att prova - och kom hela vägen ner till vattnet - trots alla höga trappsteg i tryckande värme. Lucas hade en energi jag aldrig sett förr och Robert fick någon urkraft och bar Isabelle hela vägen ner. Det var så stort, och alla var så stolta, säger Marie.

Sedan i höstas bloggar Marie och Robert. De kallar sig för Dreamcatcher family - drömfångarfamiljen - och skriver framförallt på sin Facebooksida, där de delar med sig av sitt liv och sina resplaner.

– Vi vill visa att man kan resa. Trots rullstolar, rullatorer och väskor fyllda av blöjor och hjälpmedel. Det är ingen lätt grej, men vi fixar det, säger Marie.

Nästa resa är än så länge knappt i planeringsstadiet. Förutom pengafrågan är destinationen ett okänt kapitel. Det finns nämligen ganska många olika viljor. Men Lucas är säker på var han vill: Till Barcelona och gå på fotboll.

►LÄS MER:  Melanie och Tobias sålde allt – reser nu jorden runt och äter frukt

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset