Matresor är populärare än någonsin – och inte bara för äldre. Nu väljer också den yngre generationen att resa för matens skull.
Matresor är populärare än någonsin – och inte bara för äldre. Nu väljer också den yngre generationen att resa för matens skull.

Sushi, tryffel eller vin? Smaken är som baken, men en sak är säker – den ökande trenden med matresor har gjort att det finns resmål som passar de flesta matälskare.

– Maten är en jättestor anledning till varför folk reser. Det handlar inte bara om att äta – många går en matlagningskurs, går på marknad eller besöker en tillverkare. Man vill klämma på frukt och grönt och andra lokalproducerade saker. Andra kanske vill bo på en argiturismo-gård där man odlar och äter direkt från jord till bord, säger reseexperten Kajda Beausang, som är chefredaktör för magasinet RES.

Vår kärlek till mat har nog inte förändrats – däremot har både arrangörer och mindre privata aktörer i andra länder plockat upp det stora intresset.

► LÄS MER: Så mycket ska du dricksa i olika länder

Förr åkte man mest till klassiska länder som Frankrike, Italien och Spanien för att uppleva matkultur, berättar Kajsa Beausang.

– Nu börjar det flytta ut till lite smalare intressen. Man åker kanske till Japan, till Kyoto, som har blivit ett riktigt matmecka, säger hon.

– Det man ser mer och mer är att matresor kryper ned i åldrarna. Det är inte bara pensionärer och de över 55 som åker längre, det är många unga i 20-årsåldern som vill gå matlagningskurser och gå på vinprovningar.

Kajsa Beausang.

Fem trendiga och spännande resmål

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset