Packa inte för mycket inför långresan!
Packa inte för mycket inför långresan!

En eller två veckor i värmen i all ära, men att vara borta i flera veckor ger dig tid att både se mer och verkligen slappna av – eller aktivera dig ordentligt om det är mer lockande. Resexperten Johanna Grahn guidar dig genom det viktigaste att tänka på när du planerar långresan – och när du väl är på plats.

Privat

Johanna Grahn, resekonsult på STA travel.

1. Vad ska man tänka på när man planerar och ska boka sin långresa?

– Välj inte för många destinationer på för kort tid! Jag tycker man kan välja 1-2 länder per månad beroende på hur mycket du vill se och göra i landet, hur lång tid det tar att färdas mellan varje ställe och hur lång tid man har på sig, förklarar Johanna Grahn, resekonsult på STA travel.

– Bokar du din resa på en resebyrå så har din reseexpert alltid koll på vad som måste bokas i förväg och vad man kan vänta med. Men reser du i högsäsong (som jul och nyår) är det absolut viktigt att boka boende i förhand. Även vissa aktiviteter, som att vandra Inkaleden i Peru, måste man boka ca 6 månader i förväg.

2. Var kollar man upp pappersarbetet som behöver fixas till de olika länderna?

– Ambassader är ett säkert ställe att vända sig om man är osäker på vilka visumregler som gäller för ett visst land, tipsar Johanna Grahn.
De flesta har hemsidor med detaljerad information. Kom också ihåg att se över om du behöver en reseförsäkring.

3. Får man ta tjänstledigt från jobbet för att resa?

– Det är tyvärr ingen rättighet att få tjänstledigt för att resa men man kan såklart alltid fråga sin arbetsgivare.

4. Vad ska man tänka på när man packar inför långresor?

– Packa inte för mycket! Det slutar alltid med att man använder samma klänning och sandaler och så vill man inte göra sig av med något av sina favoritplagg - vilket resulterar i att du går runt och släpar på onödig vikt hela resan. Tänk på att man alltid vill shoppa lite på plats också!

5. Vad är viktigt att tänka på väl på plats – rent säkerhetsmässigt?

– Man kan alltid fråga på sitt hotell vilka områden som är säkra och osäkra. Sedan kommer man väldigt långt på sunt förnuft.

I guideböcker och via resebolag finns ofta information om exempelvis vilka bussbolag som är mer erkända och trygga att åka med.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset