Här syns några av de världsstäder som är överskattade, enligt reseexperterna.
Här syns några av de världsstäder som är överskattade, enligt reseexperterna.

Det finns otaliga listor över härliga städer som du bara måste besöka. Men vilka platser ska du undvika? Metro har låtit några rutinerade resejournalister lista världens mest överskattade städer.

Internet översvämmas av tips på världens bästa städer utifrån olika kriterier. Men självklart finns det också platser som gör besökande turister besvikna. En världsstad som sågas av någon kan givetvis hyllas av en annan.

Metro har därför pratat med några beresta journalister om städer som de anser är överskattade. Här är deras subjektiva tankar:

Hélène Benno, journalist, författare och reseexpert som har lett SVT-programmet Resebyrån:

Peking. "Det man vill se är ju egentligen kinesiska muren som ligger utanför staden. Inne i stan är det hutongerna, Himmelska Fridens torg mm som är häftigt. Mysstrosande är inte rätt sysselsättning, småprat ovanligt och vissa dagar bör man andas så lite som möjligt. Kul att ha varit där. Gärna Shanghai nästa gång."

Venedig. "Jag tror alltid att jag vill åka tillbaka dit. Tänker att jag ska korsa de pittoreska små broarna, ta båt till Lido och i eleganta skor trippa över Piazza San Marco bland duvorna. Glömmer att jag tycker att duvor är äckliga, avskyr trängsel och gärna undviker dyra turistfällor. Venedig är fint på vykort."

LÄS MER: Hon har varit på semester – i tre år

Bodil Sjöström, resejournalist och författare som tidigare har varit chefredaktör för Vagabond:

Hongkong. "Det finns en exotism i beskrivningen av asiatiska storstäder som inte alltid existerar när man väl kommer dit. Hongkong är ett praktexempel. En storstad som saknar egen karaktär och stora sevärdheter. Om det inte vore för vattnet skulle staden vara ganska ful, ja faktiskt."

Las Vegas. "En skitstad mitt ute i öknen. Prostitution och droger är lika vanliga inslag som sorgligt utarmade spelberoende som fastnat framför maskinerna. Undantaget är showerna – i världsklass. Gillar man att spela, åka karusell och se konstgjorda byggnader, spara pengar och åk till ett nöjesfält i Sverige istället."

Paris. "Man behöver en nyckel för att komma in i Paris. Många städer i Europa är betydligt enklare att ta till sig. Jag känner mig ofta lite kantstött när jag varit där. Kanske har det med förväntningar att göra, man ska hitta den där lilla mysiga restaurangen, se sin älskade i ögonen till ljudet av musettedragspel och dessutom uppleva några av världens största sevärdheter som stavas kultur."

LÄS MER: Han ska resa till alla världens länder – utan att flyga

Per J Andersson, redaktör på resemagasinet Vagabond: 

Dubai. "Staden är som ett enda stort luftkonditionerat shoppingcenter. Skrytbyggen i form av skyskrapor och en konstgjord ö utformad som en palm. Plastigt, konstlat, ytligt. Ett urbant Disneyland. Dessutom bygger stadens rikedom på indiska gästarbetare som saknar grundläggande mänskliga rättigheter. Hu!"

Fredrik Brändström, redaktionschef resemagasinet Vagabond:

London. "Visst, det är en av Europas största städer, men kan ändå tycka att stadens popularitet – särskilt bland svenskar – är lite svår att förstå. Dyrt och charmlöst är min dom. Och vädret är inte mycket att hänga i julgranen heller."

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset