Malin Elmlid bor i Berlin och hennes projekt har uppmärksammats i flera stora tidningar världen över. Nu är hon i Sverige.
Malin Elmlid bor i Berlin och hennes projekt har uppmärksammats i flera stora tidningar världen över. Nu är hon i Sverige.

Malin Elmlid byter surdegsbröd mot ridlektioner, sylt eller parfymer. Nu har projektet nått Sverige. Metro besökte hennes pop up-bageri.

Malin Elmlid är 31 år och bor i Berlin sedan 11 år tillbaka. För knappt två år sedan startade hon bloggen ”The bread exchange”. I dag reser hon runt i världen med surdeg i ryggsäcken – och byter limporna mot, tja, det hon får i utbyte.
– Det började med att mitt intresse för surdeg växte, jag bakade bröd dygnet runt. Till slut hade jag så mycket bröd att jag började ge bort det till vänner. Plötsligt började jag få jättefina saker som tack.

Sedan dess har intresset för projektet exploderat – och folk har bytt alltifrån lyxmiddagar till parfymer mot bröden. Nyligen uppmärksammade renommerade matmagasinet ”Food and wine” projektet, och hon har tidigare blivit portätterad i tyska tidningar.
– Brödbytandet handlar för mig i huvudsak om ett intresse för råvarona. Och det viktiga är inte att jag får dyra gåvor i utbyte, utan bakgrunden. Bakom varje byte finns en historia.

Fotnot: Malins blogg hittar du på elmlid.com.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset