Tom Sjöstedt, årets kock 2008, tycker att champagne på en vardag är riktigt lyxigt.
Tom Sjöstedt, årets kock 2008, tycker att champagne på en vardag är riktigt lyxigt.

Glöm bling bling och limousiner. En middag på restaurang mitt i veckan som är det mest vardagslyxiga svensken kan tänka sig.

När undersökningsföretaget United Minds frågade tusen personer i landet vad man anser vara vardagslyx visade det sig att ett besök på restaurang en vardag är etta på önskelistan. Fem av sex saker på vardagslyxlistan var matrelaterade. För om vi inte kan få gå ut och äta på restaurang mitt i veckan, vill vi gärna köpa hem lyxig mat eller bli bjuden på middag hemma av vår partner.
– Jag är inte alls förvånad, säger Tom Sjöstedt, Årets kock 2008.
– Mat måste man alltid äta  och även om den ekonomiska krisen kanske gör att vi hoppar över fine dining  där ett krogbesök slutar med en nota på fem tusen kronor, så gynnas min bransch, säger han.

Tom Sjöstedts egen bild av vardagslyx är champagne. 
– Det är riktigt härligt att korka upp en flaska på en måndagskväll, säger han.

Undersökningen visar att kvinnor uppskattar egen tid, medan män uppskattar tid att umgås med sin partner. En biokväll är inte längre lika förknippad med vardagslyx, inte heller att hyra en dvd-film en kväll, barnfria kvällar eller långluncher.

Fysisk aktivitet är däremot vardagslyx för många  och en långpromenad är mer vardagslyxigt än att unna sig till exempel dyr choklad. Ledig tid, att sluta tidigare på jobbet hamnar också på topplistan och är särskilt populär bland kvinnor.

Och varför unnar vi oss vardagslyx? Hälften av de tillfrågade menar att vi är värda det. Men vi vardagslyxar även för att få slappna av och för att fly vardagen en stund.

Så svarade svenskarna

United Minds frågade 1006 personer ”Vad är vardagslyx för dig?”. Här visas de sex mest vanliga svaren. Andelen anges i procent. 

Restaurang. Äta middag på restaurang på en vardag. 34 %

Middag. Få en middag av min partner. 26 %

Lyxmat. Köpa hem lyxig mat på en vardag. 25%

Ledighet. Gå tidigare från jobbet. 23 %

Vin. Dela en flaska vin med min partner. 21 %

Ost. Unna mig ost och kex med vin. 17 %.       


Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset