Mannen nekades besöka lunchrestaurangen under rusning. Restaurangen på bilden har inget samband med artikeln. 
Mannen nekades besöka lunchrestaurangen under rusning. Restaurangen på bilden har inget samband med artikeln. 

Restaurangen i Bromma ville hindra den funktionsnedsatta mannen att äta under lunchrrusningen vid hans nästa besök. Krögaren menar att andra blivit skrämda av mannen och upplevt det som ”jobbigt”. Diskriminineringsombudsmannen, DO, utreder nu händelsen.

Det var i slutet på juni som mannen och hans assistenter åt lunch på restaurangen i Bromma norr om Stockholm. När de ätit klart meddelade en servitör att restaurangen inför nästa gång önskade att mannen och hans assistenter skulle komma senare, vid 13.30. Servitören uppgav att de andra gäster blivit störda av mannens närvaro. 

► LÄS MER: Tillgänglighet prövas av DO

Mannen har anmält händelsen till diskrimineringsombudsmannen, DO, vilket tidningen Mitti var först med att rapportera. 

"Vilken människosyn finns egentligen hos ägaren och hos övriga lunchbesökare på XX (lunchrestaurangen, reds anm) Ja, jag är funktionsnedsatt. Mitt sätt att kommunicera med min omgivning är annorlunda. Jag går annorlunda och jag äter på mitt sätt", skriver mannen i sin DO-anmälan.

► LÄS MER: DO: Missriktad diskrimineringslag

Krögaren säger till Metro att en del gäster uppgett att de blivit "rädda" och att runt 3-4 gäster som krävt pengarna tillbaka när mannen och hans assistenter var där – eftersom de tyckt att det "varit för jobbigt". Mannens mamma, som även är hans gode man, säger till Metro:

– Han påstår att min son är dålig för hans affärsverksamhet, säger hon.
– Att man krävt pengarna tillbaka. Det är direkt anstötligt, hur kan man tycka så om andra människor? Att man inte ser det som att Jaha ”där är han ute och äter lunch” och sen kanske lära sig något från det, säger mamman.

► LÄS MER: Samuel, 23 anmäler anmäler tjejlopp till DO – för att han inte får springa

Hon berättar att sonen brukar vara ute och äta lunch, men att han aldrig upplevt något liknande tidigare.

Att händelsen lett till en DO-anmälan tycker krögaren är ”tråkigt” och menar att det rör sig om ett missförstånd.
– Han har varit gäst här flera gånger men de har missuppfattat oss. Vi har inte avvisat dem. De hade ätit färdigt när vi bad honom att komma senare nästa gång. Vi sa det eftersom andra människor har gått för de har blivit störda, en del vände i dörren. Vi ville bara prata med dem om det på ett snyggt sätt så det var därför vi tog upp det, säger krögaren.

Anmälan utreds nu av DO. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset