Platsen i centrala Oslo där Anders Behring Breivik sprängde en bomb den 22 juli 2011 och Breivik i domstolen.
Platsen i centrala Oslo där Anders Behring Breivik sprängde en bomb den 22 juli 2011 och Breivik i domstolen.

På fyraårsdagen för Anders Behring Breiviks terrordåd ställs resterna efter bilbomben som dödade åtta personer ut i den bomskadade byggnaden i Oslos regeringskvarter.

Den 22 juli är det fyra år sedan Anders Behring Breivik ensam detonerade en bilbomb på 950 kilo i Oslos regeringskvarter som i samband med explosionen orsakade stor förödelse, för att sedan köra en silvergrå varubil till den skogsklädda ön Utöya där det socialdemokratiskla partiet Arbeiderpartiet hade ett läger för ungdomar. Där sköt han ihjäl 69 personer, de flesta av dem tonåringar.

På årsdagen för terrordåden öppnar en tillfällig utställningen i den bombskadade byggnaden Høyblokka i Oslos regeringskvarter, uppger Aftenposten. Där kommer resterna av bomben att ställas ut tillsammans med den falska polisuniform som Anders Behring Breivik bar under attentaten och ett falskt polis-id som han använde sig av.

LÄS MER: Medfångarna: Släpp ut Breivik ur isoleringen

Även bilder, filmer och texter som skildrar händelsen kommer att visas på utställningen, som främst riktar sig till skolungdomar.

– Vi har lagt upp utställningen som en resa där man går igenom en 17 meter lång tidslinje som börjar från när bomben smäller och fortsätter in på natten till den 23 juli. Det fortsätter med roståget och mobiliseringen av våra värderingar som angreps, vidare till rättegången där man går in igen. Det finns mycket att ta in. Vissa kan behöva mer än ett besök, säger Tor Einar Fager, chef för utställningen och Institutionen för historiska studier vid NTNU, till Aftenposten.

Totalt dödades 77 personer i det kallblodiga terrordådet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott