Trots redan snöbelagda skidbackar i Sveriges nordliga delar kan det trots allt locka att sticka utomlands för en skidsemester. Här är tio av världens bästa resmål för just detta ändamål.

1. Hokkaido, Japan

Till ytan är den berömda skidorten tillika Japans nordligaste ö, Hokkaido, två gånger så stor som Schweiz. Mest känt för utomstående är öns största stad Sapporo, som höll i värdskapet för vinter-OS 1972. Förutom dess enorma områden för skidåkning täckt av pudersnö, erbjuds här även möjlighet att bada i varma vulkaniska källor eller att koppla av på någon av de många spaanläggningar.

2. Andorra, Pyrenéerna

Andorra är, förutom att vara en tillflyktsort för många skattesmitare, även en fantastisk plats att åka skidor på, med sina kalla nätter och soliga dagar. I det lilla furstendömet i Pyrenéerna snirklar sig ett 200 kilometer liftsystem fram som förbinder flera små byar, bland annat skidorterna Vallnord och Grandvalira. Så att hitta nypistade backar lär inte bli något bekymmer.

Lenzerheide i Schweiz har familjens skidåkning i fokus. Foto: Unsplash

3. Val Thorens, Frankrike

Val Thorens i franska Alperna är ett välbesökt vattenhål för den gemene skidsvensken. Framför allt är detta den festgladas plats att åka till, då det finns en uppsjö av coverbandsdoftande afterski-krogar att välja mellan. Naturligtvis går det att åka skidor också, och det på ett utbud i världsklass. Med tanke på att platsen är Alpernas högsta skidort så är de inte korta, backarna.

LÄS MER: 10 hotell för dig som vill bo i skymundan

4. Lenzerheide, Schweiz

I den inte så välkända skidorten Lenzerheide i Schweiz är familjens skidåkning i fokus. På totalt 155 kilometer pister, 2 800 meter över havet, finns det backar för alla. Är du lagd åt det extremsportsliga hållet finns här dessutom en gigantisk snöpark att hoppa loss i. Och vill du ägna någon dag åt att åka längdskidor finns även fem mil spår att göra detta i.

5. Zermatt, Schweiz

Schweiziska Zermatt räknas vara en kronjuvel bland alpernas många skidorter, där skidåkning är möjligt i stort sett året runt. Berget Matterhorn, ni vet Toblerone-berget, omger platsen och mycket tack vara dess spetsiga form är orten i dag en känd tillflyktsort för såväl skidälskare som klättrare. Hit tar du dig via tåg och i ortens centrum är endast elbilar tillåtna.

6. Jackson Hole, Wyoming

En av USA:s många skidpärlor är Jackson Hole i Wyoming, mest känt för sina enorma snömängder. Elva meter per år snöar det i snitt, vilket lockar mängder av offpistfantaster dit varje år. Men även barnfamiljer är välkomna till Jackson Hole, som förutom att åka i någon av deras många backar även kan roa sig med längdskidåkning, hundsläde eller helikopterutflykter.

Jackson Hole lockar mängder av offpist-fantaster varje år. Foto: Unsplash

7. Aspen, Colorado

Har du en hel del pengar över, vill se kända människor och åka skidor samtidigt? Då är Aspen i Colorado stället att bege sig till. Här kan du nämligen, förutom att åka på det extrema utbudet av skidåkning, även se en och en annan världskändis kryssa förbi i backen. Men skidåkningen då: Här finns fyra områden med backar i olika kaliber. Snowmass heter familjeområdet som har röstats fram till den bästa åkningen i hela USA.

8. St Anton, Österrike

St Anton i Österrike är en klassiker i skidåkningssammanhang. Orten har ett enormt skidsystem som kopplas ihop med grannorten Stube, Lech, Zürs, Oberlech och St Christoph. Totalt utgör de 305 kilometer pister, 87 liftar och ytterligare 200 kilometer offpiståkning. Därmed är platsen, där Alpernas enda riktiga skidmuseum finns, Österrikes största sammanhängande skidort.

LÄS MER: 10 resor som inte ger dig klimatångest

9. Girdwood, Alaska

På National geographics årliga lista över världens bästa skidorter platsar Girdwood i Alaska, sin vana trogen, in på årets. Till detta skidparadis vid foten av bergskedjan Chugach mountains, tar man sig förmodligen på grund av dess rika utbud av offpist och puderåkning, men givetvis finns det backar som passar oss icke-dårar. Mars sägs vara den bästa säsongen, då solen är uppe i tolv timmar om dagen.

St Anton är Österrikes största sammanhängande område för skidåkning. Foto: Unsplash

10. Cortina d’Ampezzo, Italien

Även i Italien vimlar det av välbesökta skidorter, så som osannolikt vackra Cortina d’Ampezzo i Veneto. Omgivet av Dolomiterna kan du väljer mellan nästan 40 liftar och över 70 pister. Den längsta av dem alla är sju kilometer lång, så ta din tid och blicka ut över landskapet på vägen ner. Många väljer att kombinera en skidresa till Italien med gott vin, snarare än blaskig afterski-öl.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om skidor resor