Delmon Haffo, moderat politiker kallade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) för hora i ett videoklipp. Det har blivit mer oborstat i debatten, anser en retorikexpert. Arkivbild.
Delmon Haffo, moderat politiker kallade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) för hora i ett videoklipp. Det har blivit mer oborstat i debatten, anser en retorikexpert. Arkivbild.

Ett allt mera polariserat samhälle, mindre utrymme i TV-sändningar och Donald Trump.Alla är de bidragande faktorer till det tuffare samtalsklimatet, menar retorikexpert sedan en moderat politiker i direktsändning kallat minister för hora.

Delmon Haffo, moderat politiker kallade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) för hora i ett videoklipp. Bara ett par timmar efter att händelsen avslöjades fick han sparken och tilltaget fördömdes av partiet. Även om händelsen därmed fick en snabb konsekvens kan den nu ses som ännu ett bevis för hur samtalsnivån förändrats inom samhälle och politik.

– Man kan absolut se en trend mot det kan man kalla det politiskt korrekta samhället. Det ska vara mera oborstat och direkt och det förstärks ju naturligtvis med debatten kring Donald Trump och hans olika politiska utspel, säger Fredrik Söderquist, retoriklärare vid Södertörns folkhögskola, till TT.

Mera hätskt

– Man kan över huvudtaget se en hätskhet, till exempel i TV-debatter där det är korta format och en stress att få fram sitt budskap. Då är det lättare att gå till personangrepp och göra sig lustig på någons bekostnad i stället för längre resonemang.

Fredrik Söderquist lyfter också fram en förändring när det gäller reaktioner på utspel och angrepp på motståndare:

– Det blir inte samma upprördhet och finns i stället en underliggande argumentation: "Det är bara tjafs och betyder inget". I stället är man äkta som visar känslor i stället för att vara kontrollerad. Som exempel kan man se vissa Sverigedemokratiska uttalanden och hur de skapade mycket mer upprördhet tidigare.

Ökad polarisering

Samtidigt är dagens samtalsklimat inte unikt, under 80-talet fanns till exempel ett starkt hat mot statsminister Olof Palme. Då som nu fanns en tydlig polarisering i samhället som bidrar, säger Fredrik Söderquist.

– Jag tycker att man ser absolut en ökad polarisering. Flera grupper sluter sig samman i sådana här gemenskaper. Det som håller grupperna samman är att man behöver en tydlig fiendebild och då ökar polariseringen ännu mer och leder tyvärr till ännu sämre samtalsklimat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset