Jan Björklund kavlar upp ärmarna, SD kör på ljusa byxor och nästan alla bär kavaj. Partiledarnas stilval är högst medvetna, tror retorikexperten Lena Lid Falkman.

Spelar partiledarnas yttre någon roll i valrörelsen?

Ja, det gör det, enligt Lena Lid Falkman som är forskare med fokus mot retorik och kommunikation och lärare på Handelshögskolan i Stockholm.

– Det påverkar hur vi bedömer dem. Har de självförtroende? Ser de smarta och professionella ut?

Hur mycket påverkar det?

– Det finns forskningsstudier som visar hur stor andel det styr – utseendet i sig och kläderna i sig. Jag tycker det är lite vanskligt att säga någon procentsats, men det är klart att det påverkar oss.

Kan du ge exempel på något som påverkar?

– Jag tänker på Fredrik Reinfeldt som i en slutdebatt hade på sig ett barnplåster [det var ett Pippiplåster, reds. anm.] på fingret när han blev intervjuad. Och det är ju en symbol för att han faktiskt var en småbarnsfar. Det blir en vinkning till alla som har barn, och det är något man kan identifiera sig med.

LÄS MER: Retorikexperten om Löfvens kommentar: ”Blir väldigt tokigt”

Har du sett någon liknande ”vinkning” i valrörelsen 2018?

– Jan Björklund med sin numera berömda blåa skjorta och uppkavlade ärmar. Det tycker jag är en lite rolig symbol. Det är någonting som används en del i årsrapporter från företag, och det är ju ett tecken på att man ska jobba. Jag tycker att det är lite roligt att det är samma skjorta, det finns ju ett hållbarhetstänk i det.

Lena Lid Falkman är retoriker, forskare och lärare på Handelshögskolan i Stockholm.

Nån mer symbol?

– Det är lite roligt med SD:s planscher – att alla har ljusa byxor.

Vad vill partiet signalera med det?

Modernt, ungdomligt, fräscht. För Jimmie Åkesson tror jag att det här valet att vara så korrekt klädd har varit en strategi för att bli accepterad som en vanlig politiker. Förut hade han tröjor ovanför skjortan och slipsen, men det har jag inte sett någonting av i den här valkampanjen.

– Det är intressant när man tittar på förtroendesiffrorna för Jimmie Åkesson – nu är han uppe i en normalnivå. Och jag tror att kläderna har varit en del av strategin där.

LÄS MER: 7-åriga Lucy intervjuar Jimmie Åkesson (SD): ”Får en kille och en kille skaffa barn?”

Händer det att vi överanalyserar kläderna?

– Mona Sahlin har skrivit själv om den vita blusen hon hade på sig under den berömda Tobleronepresskonferensen. Då analyserades det om att det var ”oskuldens färg”. Men hon har skrivit själv att det var en pressekreterare som var ute på lunchen och köpte något nytt åt henne att ha på sig. Så det var inte så genomtänkt som det såg ut.

Varför har partiledarna så ofta kavaj på sig?

– Det är ett traditionellt maktspråk. Människor med makt, män med makt – de har kavaj. Jag tycker också det är väldigt intressant när de tar av sig kavajen – att det visar hur de är uppvärmda och att de ska prata allvar.

LÄS MER: Sjuåriga Lucys fråga får M-ledaren att vända: ”Ska tänka på det nästa gång”

– Det finns ingen politiker i dag som har ett så tydligt symboliskt språk som Göran Persson (S) hade. Han kunde ta av sig glasögonen under tal, när det blev lite intimt och viktigt. För nu var det liksom på allvar och på riktigt. Sen åkte de på igen när han fortsatte talet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset