Älskade traditioner, Södermannagatan 42

3 av 5

Älskade traditioner är ett sådant slags schackrutigt, pastellfärgat retrocafé där 15-åriga swingdansentusiaster i pennkjol och basker sitter vid rangliga perstorpsbord och fikar bort studiebidraget. Det hade varit ett mysigt, om än ganska ordinärt, SOFO-fik om inte någon kommit på den lysande idén att börja kalla sig för matcafé och skaffa sig ”en grej”.

Och grejen i detta fall är att de serverar våfflor.En massa våfflor. Våfflor som efterrätt, våfflor som mackor och wraps (eller wraffels som de själva kallar det) och våfflor istället för bröd till sallader.

Det är, som ni hör, kul att beställa mat på Älskade traditioner. Och medan man väntar på maten sitter man alldeles förväntansfull och suger på en läskeblask ur ett pastellfärgat sugrör och hoppas att loppisstolen inte ska braka samman. Men om man nu bara serverar en enda grej, så måste man ju göra det förbaskat bra. Och det märks faktiskt att Älskade traditioner tagit sig tid att utveckla ett riktigt bra våffelrecept. Den ganska basic efterrättsvåfflan med hallonsylt och grädde är till exempel ingen vanlig slapp och blek Tipspromenadvåffla utan en uppvisning i perfekt brynt och himmelsk sprödbakad smet. Flera av dessertvarianterna funkar lika bra och även om särskilt våfflan med Nutella, nötter och glass får barnen i sällskapet att tjippa efter andan.

”Får man verkligen vara så här dekadent?” verkar deras små sockerdimmiga ögon fråga medan de stoppar i sig ett hjärta till.

Vad gäller de mer matiga våfflorna fungerar vissa bättre än andra.

Att löjrom, lök och gräddfil passar bra till våffla kan man ju tänka sig men även varianten med sidfläsk och lingon är helt okej. Spicy chickenvarianten smakar dock lite för mycket färdigkubad, färdigmarinerad salladskyckling för mig. Hade det inte varit bättre med en perfekt bit friterad kyckling till, som i amerikanska södernklassikern chicken and waffles?

Det finns också vissa strukturella problem med att behandla en våffla som ett bröd. Många av dem skulle behöva den ”frasighetsförhöjare”, en lack som förhindrar att vätska sipprar in i frukostflingor och gör dem saggiga, som Clark Griswold säger sig ha uppfunnit i komediklassikern ”En päron till farsa firar jul”. Blir man distraherade av samtalet för ens en sekund sugs nämligen dressingen upp i våfflan och hela den avancerade skapelsen faller sönder i ens knä.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset