Industrigatan i Malmö är ett av de ställen där det går att tanka miljövänligt.
Industrigatan i Malmö är ett av de ställen där det går att tanka miljövänligt.

Alt fler köper nu miljöklassade bilar, men  utbyggnaden av tankstationer för miljövänligt bränsle har stannat av. EON, tidigare Sydkraft, gick förra året ut med ett ambitiöst program för nyetableringar av tankstationer för gasdrivna bilar i Skåne och Blekinge.
Men någon ny gasstation har det inte blivit sedan i höstas, då bolaget anlade en i Landskrona i höstas. Men nu hävdar bolaget att en storsatsning är på gång.

SAMLAR KRAFT
– Utbyggnadstakten har blivit sinkad. Men det beror på att vi under året samlat kraft för ett ännu ambitiösare utbyggnadsprogram än vi hade tidigare. Via vår tyska ägare kommer vi nu att göra en satsning som innebär etablering av fem till tio nya stationer om året, fram till 2010, säger Roland Nilsson, affärsutvecklare på EON.
Dagens 16 gastankstationer ska före årets slut bli 20. Vid årsskiftet fanns cirka 30 000 miljöklassade bilar i Sverige. Mellan januari och maj såldes 14 954 enligt Bil Sweden. På fem månader ökade alltså miljöbilparken med 50 procent.

SER FÖRDELARNA
Flera bilköpare har utnyttjat regeringens satsning på klimatinvesteringsbidrag.
– Man ser också fördelar med lägre bränslekostnader, parkeringsförmåner, slopad trängselskatt och förmånsbeskattning, säger Mats Matsson på Bil Sweden.
Att antalet modeller bland miljöbilarna nu snabbt blir fler lär öka intresset ytterligare, spår bedömare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset