Innan Tillerson den 1 februari svors in som USA:s utrikesminister arbetade han som styrelseordförande och vd för oljebolaget Exxonmobil.
Innan Tillerson den 1 februari svors in som USA:s utrikesminister arbetade han som styrelseordförande och vd för oljebolaget Exxonmobil.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson uppges komma till Stockholm den 6 december, enligt uppgifter till Aftonbladet. UD vill inte bekräfta uppgifterna, och vad som kommer att diskuteras under besöket är okänt. Det här behöver du veta om USA:s utrikesminister.

Under måndagen kunde Aftonbladet berätta att man har uppgifter på att USA:s utrikesminister Rex Tillerson kommer att besöka Stockholm den 6 december. Tillerson förmodas träffa Sveriges utrikesminister Margot Wallström, men vad de kan tänkas diskutera är i nuläget oklart. Tillerson kommer under nästa vecka att besöka flera europeiska huvudstäder och delta i toppmöten.

LÄS MER: Rex Tillerson nekar till att han tänkte avgå

– Det kommer att bli av, men formerna för besöket planeras fortfarande, säger Margot Wallströms pressekreterare Pezhman Fivrin till DN.

Vad har Tillerson för bakgrund?

Innan Tillerson den 1 februari svors in som USA:s utrikesminister arbetade han som styrelseordförande och vd för oljebolaget Exxonmobil, ett av världens största företag. Tillerson började arbeta som ingenjör hos Exxonmobil 1975, och blev efter 30 år inom bolaget vd 2006.

Hur mottogs valet av Tillerson?

Syftet med valet av Tillerson var framför allt att få in erfarenheter från näringslivet till Trump-regeringen, men mottogs med viss skepsis. Detta eftersom Tillerson inte hade någon formell erfarenhet av diplomatiskt arbete eller politik, men kanske framför allt för att han ansågs ha för nära kopplingar till Ryssland. I egenskap av Exxonmobil-chef har han kritiserat USA:s sanktioner mot Ryssland tilldelats en vänskapsmedalj av Vladimir Putin.

Hur har Tillersons tid som utrikesminister varit hittills?

Tillerson har mött en hel del kritik under sin korta tid som utrikesminister, framför allt för att han ansetts vara osynlig, ineffektiv och för att bland annat öppet stötta nedskärningar av sitt eget departement. Andra har menat att han inte fått komma till sin fulla rätt och agerar som en motvikt mot president Trump.

Hur har Tillersons relation till Trump varit?

Minst sagt frostig. Trump och Tillerson har vid flera tillfällen kommit med uttalanden som motsäger varandra, ibland under samma dag. Tillerson har i praktiken ofta kommit att få fungera som Trumps uttolkare, som utåt försöker förklara hur Trump ”egentligen” menar.

Hur ser Rex Tillersons framtid ut?

Flera amerikanska medier rapporterade i oktober att Tillerson ska ha övervägt att säga upp sig och att han skulle ha kallat Trump för ett ”pucko”. Rex Tillerson har nekat till det första påståendet och menat att han kommer vara minister ”så länge jag är användbar”. ”NBCnews-historien har blivit helt motbevisad av Tillerson och vicepresident Pence. Det är #Fakenews. De borde be AMERIKA om ursäkt”, skrev Trump på Twitter i samband med detta.

 

LÄS MER: Mattis stöttar Tillersons linje om Nordkorea

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset