"Jag håller med kritiker om att Badou Jack inte fått den uppmärksamhet han förtjänar", skriver Reza Madadi.
"Jag håller med kritiker om att Badou Jack inte fått den uppmärksamhet han förtjänar", skriver Reza Madadi.

Kampsport engagerar i områden där Sverige har svårt att integrera unga. Så när en kampsportare vinner dubbla VM-titlar borde det hyllas lite extra, så att den generationen får hänga med på tåget, skriver Reza ”Mad dog” Madadi.

För någon vecka sedan satt jag framför tv:n och tittade på Idrottsgalan. Med spänning såg jag fram emot priset till ”Årets manlige idrottare”. Detta av två anledningar; Dels för att en kampsportare var nominerad, men framför allt för att det var just Badou Jack.

Badou är en kille som jag både känner och beundrar. Enligt mig uppfyller han alla kriterier för att vinna ett sådant pris.

Badou vann alltså inte och det dröjde inte länge innan folk började vädra sitt missnöje, både i mitt flöde och i stora medier.

Många gav sakliga uttryck varför Badou borde ha vunnit priset, andra gick för långt och drog fram ”rasistkortet” (jag avskyr när rasistkortet plockas fram utan belägg när saker och ting inte sker enligt ens förväntningar).

LÄS MER: Reza Madadi: Varför får jag inte fråga om hans ålder?

Jag håller med kritiker om att Badou Jack inte fått den uppmärksamhet han förtjänar. Många talar fortfarande om att Ingemar ”Ingo” Johansson är vår största boxare genom tiderna.

Ingo var fantastisk, en legendar, vars ära aldrig kan tas ifrån honom. Men det finns en ny framgångsrik generation boxare i Sverige nu.

Badou har vunnit bälten i två olika viktklasser och dessutom försvarat WBC-bältet ett antal gånger. Det är en bedrift jag verkligen beundrar.

Från att ha jobbat på nattklubbar på nätterna och tränat på dagarna till att ha tagit sig ända upp till den absoluta världstoppen. Dessutom har han varit en exemplarisk förebild för den yngre generationen. Visat dem att allt är möjligt om man jobbar hårt för det.

Det är ingen hemlighet att vi har stora problem med integration i dag och den politik som förts gällande just detta är en besvikelse.

Det är just i sådana områden, där man kämpar med integrationen, som boxning, kampsport och fotboll är mest representerade – inte golf, tennis, skidor, hästsport eller ishockey.

När en utövare från de förstnämnda idrotterna lyckas ta sig hela vägen upp så tycker jag att det krävs en extra klapp på axeln. Hylla dem lite extra, lyft fram deras bedrift och nämn dem oftare i tv och tidningar istället att betrakta dem som någon sorts andra klassens ”fulsportare”. Om inte annat för att få den yngre generationen, som vi vill ska integreras, få hänga med på tåget.

Priset ”Årets manlige idrottare” är ett bevis och ett kvitto på sådant hårt arbete. Det kan vara en stor morot för den yngre generationen som samhället i dag har svårt att integrera och motivera.

LÄS MER: Reza Madadi: Vad är en idrottshjälte för en hjälte?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om boxning mma