Reza ”Mad dog” Madadi skriver om supporterkultur. Våldsamheterna inom fotbollen är något han aldrig stött på inom MMA.

En söndag för några veckor sedan satt jag i soffan efter en tuff vecka med hård träning och klienter som vill komma i form. Nedsjunken i vila med en kopp kaffe i framför fick ett samtal från en god vän som ville bjuda mig på ett Stockholmsderby. Eftersom jag aldrig varit på ett sånt evenemang tidigare tackade jag utan tvekan ja, och med mig fick min fyraåring. På väg till Tele2 arena snackade jag och lillen (mest jag) om fotboll och allt som hör till, men intresset verkade liksom inte helt hundra. Lillen tyckte att hans leksaker och glass var roligare samtalsämnen.

Väl framme började ändå lillens uppmärksamhet att väckas till liv, men det var inte min förtjänst. Det var brandbilarnas, polisernas och ambulansernas.

Vi blev lite sena och innan vi hittade våra platser var matchen redan igång med värsta livet på läktaren. Stämningen var på topp, båda lagen bjöd på rolig fotboll och det kändes riktigt kul.

LÄS MER: Reza Madadi: MMA – förkortningen som står för så mycket mer än kampsport

Under första halvlek stötte jag på några bekanta. Vi bytte några ord, de undrade om det var första gången för mig på ett derby och en av dem sa sedan att han hoppades på att matchen skulle sluta oavgjort eftersom han inte pallade med att se bråk mellan supportrarna.

Matchen slutade oavgjort, 1–1, och för min del blev det en trevlig tillställning. Men ett par frågor dök upp i min lilla hjärna på vägen hem.

Vad hade hänt om det inte hade slutat lika?

Vad gjorde så många poliser med sköldar på plats där?

Även ambulanspersonal och brandbilar?

Självklart är det viktigt med räddningspersonal på plats vid tillställningar där mycket folk är i rörelse, men i det här fallet var de där i ett förebyggande syfte. För mig verkar det så främmande att samhället lägger så mycket pengar och resurser för att förhindra vuxna män (oftast män) från att puckla på varandra för att deras favoritlag förlorat.

Alla de kära fans, som hejar på sitt favoritlag men som är ute efter att dela ut några slag efter matchen, ni borde lära er av MMA-fans och sporten MMA.

LÄS MER: MMA-stjärnor blir kolumnister i Metro

Vi tävlar ofta i fullsatta arenor – själv har jag bara här hemma tävlat tre gånger på ett fullsatt Globen. Men jag har aldrig nånsin hört ett ”slå han på käften” från publiken som inte handlat om oss i buren.

Jag har aldrig hört att MMA-fansen skulle ha slagits efter en match eller att poliser med sköldar behövt gå emellan några klungor utanför våra evenemang.

Vi som utövar sporten går in i en bur, tävlar mot varandra och gör upp med knytnävarna, men så fort matchen är över, oavsett resultat, så kramas vi och skakar hand.

Ni är välkomna att se hur det går till nu i december på nästa Superior challenge-gala. Njut av riktigt bra matcher, sportsmanship och den bästa publiken.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om mma