Reza Madadi skriver i sin första kolumn för Metro om hur MMA som sport förändrar liv i hela världen.
Reza Madadi skriver i sin första kolumn för Metro om hur MMA som sport förändrar liv i hela världen.

Vad är MMA och vad står MMA för? Det är en sak vad det står för, rent bokstavligt, och en helt annan vad sporten står för kulturellt och ur ett samhällsperspektiv. Jag ska förklara och göra mitt bästa för att öppna upp denna spännande värld för dig som inte är bekant med sporten. För dig som redan är en av oss vill jag bara säga att du bör fortsätta läsa för att få höra mina åsikter – och de är många – en gång i månaden.

Först det bokstavliga: MMA är en förkortning av Mixed martial arts, alltså en blandning av olika kampsporter. För försiktiga personer med känsliga ögon och för de som inte är vana med kampsport kan det se ut som brutalt våld eller kanske ett legaliserat slagsmål. Men för mig var det nyckeln in till det svenska samhället, det är vad sporten verkligen står för.

LÄS MER: MMA-stjärnor blir kolumnister i Metro

Sport är den bästa integrationsplattformen som finns. Någonting våra politiker borde lära sig av. MMA är som en basar, fylld av spännande saker från hela världen. Så fort du kliver in vill du gå på upptäcktsfärd. Du får aldrig nog och ju mer du gräver i det desto djupare kommer du.

Innan jag fann MMA och började tävlande i Superior challenge höll jag på med brottning. På brottarmattan var vi alla lika, något man sällan var annars i den åldern. Jag sökte ständigt efter bekräftelse och efter att bli accepterad och det var först där och då som jag blev det.

Ingen brydde sig om du var vit, svart, gul eller grön, fattig eller rik, eller vilka kläder du hade på dig. Det enda som spelade någon roll var hur duktig du var på mattan och hur hårt du tränade. Samma sak gäller i MMA-världen – fast ännu starkare.

En av mina bästa vänner som jag lärt känna genom sporten är jude medan själv är jag född i Iran. Själv går alltid in på mina matcher med svenska flaggan.

LÄS MER: Simon Sköld: Därför tror jag att du skulle gilla MMA

Men det är inte bara här kärleken till sporten spränger gränser. I USA har MMA blivit allas sport, från de vita villaförorterna till de tuffa kvarteren i de fattiga städerna. Sydamerika och Asien är redan MMA-förlovade och vi ser samma sak hända över hela Europa och i Australien.

Listan kan göras lång på hur bra integrationen faktiskt fungerar i länder där MMA växer sig starkt.

Många av oss som tränar MMA i Sverige kommer från helt olika bakgrunder med olika nationaliteter. Vi är som en ”Gott och blandat”-påse helt enkelt. Vi slår på varandra på träningen men sen pussas vi och kramas och skrattar över en bit mat (mat som jag oftast slipper betala för eftersom jag är mästare på att smita varje gång och någon av grabbarna tar ta notan).

Jag ser inget annat än kärlek och respekt i MMA. Tror ni mig inte? Sök upp mig och prova.

Reza Madadi, MMA-fighter

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om mma