Reza Madadi har engagerat sig i organisationen ”Vid din sida”.
Reza Madadi har engagerat sig i organisationen ”Vid din sida”.

Metros MMA-kolumnist skriver om att hjälpa andra när man har uppnått mycket själv.

Sen barnsben har jag varit imponerad av idrottsstjärnor. När de gör mål, slår nya rekord, förvandlar lag till hjältar och därmed fyller en hel nation av oändlig glädje.

Det var därför jag själv valde att satsa allt på att bli idrottsman. Att få uppleva samma glädje, bli igenkänd, få folk att uppskatta och gilla det jag gör, påverka, vara med i tv och tidningar – ja, listan kan göras lång.

Jag har nått min dröm. Jag blev en idrottsstjärna. Kanske inte enligt varje läsares tolkning av ordet, men i min lilla värld. Jag har lyckats nå alla mina barndomsdrömmar, att förverkliga och uppleva stunder som jag bara kunde drömma om.

Men ungefär här vänder det, synen på vad som är en hjälte.

LÄS MER: Reza Madadi: Varför får jag inte fråga om hans ålder?

För ett litet tag sedan var jag på en MMA-gala här i Stockholm och coachade flera av mina vänner från klubben som skulle tävla. På galan träffade jag en vän som började prata om ett projekt som hon brinner för och som hon arbetat med länge.

Hon bjöd med mig till nästa samling som skulle äga rum redan en vecka efter galan, en onsdag runt midnatt uppe vid T-centralen. Jag gick dit och kunde inte på förhand ana hur gripen jag skulle bli.

Ordet ”hemlös” är givetvis starkt. Jag trodde att jag visste vad det handlade om, men hade ingen aning förrän jag fick se denna utsatthet på nära håll.

”Vid din sida” som projektet heter arrangerar träffar för äldre hemlösa och delar ut mat, kaffe och rena och varma kläder.

Min vän talade om för mig att inte ta åt mig av alla intryck eftersom det kunde bli för mycket för skallen såhär första gången.

Jag ska vara ärlig och säga att jag mest tyckte det var mysigt att prata med alla. Men när vi sen packade ihop och skulle bege oss hem såg jag de hemlösa vänta på bussar för att tillbringa natten i. Då slog deras utsatthet och dagliga kamp mig totalt.

En daglig kamp för att finna en varm plats att sova på, få en bit mat och många gånger bli utsatt för rån, övergrepp och misshandel.

LÄS MER: Reza Madadi: Du som kallar oss våldsamma – har du varit på fotboll?

Helt plötsligt kändes min kamp i MMA-buren eller privatlivet som småpotatis. De riktiga hjältarna är de som hjälper dessa människor. Poliser, ambulansförare, frivilliga och socialtjänsten.

Kan jag göra något av min status, att jag syns i tidningen och kan påverka, så måste jag.

MMA som sport är inkluderande och handlar om respekt. Det genomsyrar hela vår verksamhet. Därför gör det mig extra ont att se de här äldre människorna, som hjälpt till att bygga vårt land, behöva sova på nattbussar.

På vägen upp i livet, glöm inte bort dina medmänniskor. Och kom ihåg att vara tacksam för det du har och alla fina relationer.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om hemlös mma