Reza Madadi skriver om en ungdomsgrupp på sitt gym. Bilden är en genrebild från ett annat tillfälle.
Reza Madadi skriver om en ungdomsgrupp på sitt gym. Bilden är en genrebild från ett annat tillfälle.

Killen på MMA-klubben kastade runt de andra ungdomarna som han ville. Jag frågade om han verkligen var i rätt grupp? Då utbröt ett himla liv, skriver Metros kolumnist Reza Madadi.

För några månader sedan klev jag in på mitt andra hem för köra ett av mina dagliga pass. Jag satte mig på en av stolarna framför repan för att titta på ungdomsträningen. Med en kopp kaffe i handen och några av mina klubbkamrater intill var stämningen på topp. Men plötsligt fångades min uppmärksamhet av gruppen ungdomar på mattan – en av dem utmärkte sig kraftigt. Han kastade runt alla omkring sig utan problem. Han verkade urstark jämfört med de andra. Hans fysik, i synnerhet hans kraftiga lårmuskulatur, fick mig att undra om han tillhörde rätt grupp. Jag frågade tränaren hur gammal killen var? ”16 år gammal”, svarade han.

När jag sa att jag hade svårt att tro det utbröt ett himla liv. Jag fick genast direktiv av alla på plats att inte ifrågasätta detta och det tyckte jag var väldigt märkligt. Varför fick jag inte fråga eller undra? ”Eftersom personen i fråga då skulle känna sig kränkt”, sa de till mig. Det störde mig ganska mycket att jag skulle känna att jag hade brutit mot någon sorts oskriven lag och behöva bli kallad för något som jag verkligen inte står för.

LÄS MER: Reza Madadi: Du kallar oss våldsamma? Har du varit på fotboll?

Några dagar senare fick jag ett samtal från en bekant som lät den här killen bo hos sig. Han bad mig att det han berättade skulle stanna mellan oss. Så blev det, men eftersom killen inte längre bor kvar i Sverige kan jag nu berätta. Min bekant brukade laga mat, städa och tvätta åt killen ifråga och en dag hade han hittat killens legitimation från hemlandet. Där stod det klart och tydligt att mannen i fråga inte var mindre än 33 år. Vi pratade lite till och samtalet avslutades med att jag fick lova att hålla detta tyst. Det här var ett tag sedan men nu i dagarna fick jag två bilder skickade till mig på samma kille. På den ena, från Facebook, poserar han med en kalasjnikov.

Sedan den dagen har jag funderat jättemycket på det som hände och vad en eventuell lösning på problemet skulle vara. Inte alla ljuger om sin ålder och vi ser olika ut. Men det är ett etiskt dilemma eftersom det verkar vara så känsligt att prata om. Många vill inte röra vid ämnet. För oss på klubben var det ganska enkelt – han fick aldrig mer sätta sin fot på ungdomspasset. Men hur gör man i andra sammanhang såsom i skolorna, med tanke på att många inte ens vågar ifrågasätta? Där våra barn och ungdomar hänger, studerar, byter om eller duschar – ska de verkligen dela sin tid med vuxna karlar?

LÄS MER: Reza Madadi om MMA: En förkortning som står för mycket mer än en kampsport

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om mma