Ett svenskt samkönat par har blivit godkända som adoptivföräldrar i Colombia. Arkivbild.
Ett svenskt samkönat par har blivit godkända som adoptivföräldrar i Colombia. Arkivbild.

För första gången har ett samkönat svenskt par blivit godkänt som adoptivföräldrar utan att ha någon koppling till barnets hemland. RFSL välkomnar beskedet.

– Det är jätteroligt. Förhoppningsvis leder det här till att fler par får den här möjligheten, säger Malinda Flodman, kommunikationsstrateg på RFSL.

Sedan en tid tillbaka definierar inte Colombia längre ett par som en man och en kvinna, utan som två människor som lever tillsammans. En regeländring som resulterat i att ett svenskt samkönat par har blivit godkänt som adoptivföräldrar, ett besked de fick i september.

Enligt Malinda Flodman har beskedet stort symbolvärde.

– Det visar att det är värt att försöka. Eftersom de blivit godkända i Colombia är det nog bara en tidsfråga innan de får adoptera och i så fall blir de det första samkönade paret som får göra en internationell adoption utan att ha någon anknytning till landet, säger hon.

Sedan flera år godkänner Sydafrika samkönade adoptivföräldrar, men hittills har inget svenskt samkönat par adopterat från landet. Tidigare har ett samkönat par i Sverige fått sin adoptionsansökan beviljad i Brasilien, men i det fallet hade en av de två i paret brasilianskt medborgarskap.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset