Många gånger är det omtumlande att möta ett annat synsätt på sexualitet, särskilt om det nya synsättet skiljer sig mycket från vad man lärt sig tidigare.
Många gånger är det omtumlande att möta ett annat synsätt på sexualitet, särskilt om det nya synsättet skiljer sig mycket från vad man lärt sig tidigare.

Det är inte överallt man får lika bra undervisning i sex och samlevnad som i Sverige och att möta nya synsätt kan vara omtumlande och förvirrande. – Men nytillkomna bör veta att de har rätt till sex- och samlevnadsupplysning, säger Salar Shalmashi, RFSU-terapeut.

Sexualiteten är en del av vår personlighet. Den gör att vi söker kärlek och närhet. Den påverkar också vårt liv och vår hälsa. Det gäller alla – även de som är unga migranter. Salar Shalmashi, RFSU-terapeut, har ofta haft unga migranter i samtalsterapi, antingen i grupp eller individuellt, och han menar att de som migrerat hit ibland har mindre kunskap om sexualitet.

– Många har inte fått lika mycket information som ungdomarna uppvuxna i Sverige. Få får undervisning om sex och samlevnad i sitt hemland, och ibland skiljer sig det man har lärt sig från vad ungdomar lär sig i skolorna här, säger han.

Många gånger är det omtumlande att möta ett annat synsätt på sexualitet, särskilt om det nya synsättet skiljer sig mycket från vad man lärt sig tidigare.

– Det kan kännas spännande men också förvirrande, osäkert och ibland skrämmande. Känslan påverkar förutsättningarna för att förstå, tolka och ta till sig den nya informationen. Tillsammans med gamla erfarenheter, kanske erfarenheter av utsatthet, kan informationen kännas ohanterlig och jobbig, säger Salar Shalmashi.

LÄS MER: Hormonspiral eller kopparspiral?

Unga migranter tvingas navigera mellan olika normsystem, där regler och koder skiljer sig. För många kan det vara första gången de kommer i kontakt med information om sexualitet på det öppna sättet. Kunskap är det bästa sättet för att underlätta svårigheter.

– Vissa frågor kan vara mer känsliga än andra. Som till exempel myten om mödomshinnans vara eller icke vara och synen på HBTQ-frågan, säger Salar Shalmashi.

Han vill påminna alla unga migranter att de har rätt till kunskap och undervisning. Antingen kan man själv söka informationen, eller fråga där man befinner sig.

– Upplysning är viktigt! Många besvärliga situationer kan uppstå om man har kunskapsbrister om sina rättigheter eller känner sig osäker på normer och sociala koder. Får du ny kunskap slipper du sådana situationer. Ju tidigare du får dem, desto bättre, säger Salar Shalmashi.

De som söker upplysning av RFSU – vad brukar de fråga om?

– Det finns ett stort behov av kunskap om kroppens anatomi. Jag får frågor om könsorganen, menstruation, graviditet, könsstympning, omskärelse och könssjukdomar men också om sex, samlag, onani och begreppet oskuld, säger Salar Shalmashi.

Andra frågor kan handla om sociala koder och om könsroller och jämställdhet.

LÄS MER: 7 saker du förmodligen inte visste om spermier

Vilka sex- och samlevnadsrättigheter är viktiga att förmedla till unga migranter?

– En ung migrant bör känna till att du bestämmer vem du ska gifta dig med, att det finns en åldersgräns för giftermål och att kvinnan själv har rätt att fatta beslut om en eventuell abort, säger Salar Shalmashi.

Ömsesidighet är också något han brukar betona.

– Varje människa bestämmer över sin kropp – men inte över någon annans. Du har rätt att säga nej när du inte vill, men också att säga ja när det är något du vill, säger Salar Shalmashi.

Hit kan du vända dig för att få information om sex och samlevnad

Youmo är en helt ny plattform särskilt inriktad på nyanlända, om kroppen, sex och samlevnad. Informationen finns översatt till fem språk: youmo.se

Ungdomsmottagningen finns över hela landet och på nätet, umo.se

RFSU – Riksförbundet för sexuell upplysning, se rfsu.se

RFSL – Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, se rfsl.se

Stockholms mansmottagning, stockholmsmansmottagning.se

LÄS MER: Därför ska du knipa även som kille 

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset