SD-riksdagsmannen Richard Jomshof publicerade under helgen en manipulerad bild på Twitter, med ett citat som påstås vara från en SVT-sändning. Men citatet stämmer inte. "Något sådant sägs inte i intervjun", säger SVT till Viralgranskaren.

Bilden föreställer en SVT-sändning med domprost Hans Ulfvebrand. I sändningen pratade Ulfvebrand bland annat om hur händelser som det misstänkta terrordådet på Drottninggatan påverkar människor, hur man kan hantera oro och vad kyrkan kan göra. Men på bilden som Jomshof delat finns en inklistrad text där det står: ”Vi måste kunna förlåta sådana här hemska handlingar” och till bilden skrev Jomshof: ”Nej, det måste vi inte alls”. Men detta är alltså något som domprosten inte sade under sändningen. Det bekräftar SVT för Viralgranskaren: ”Något sådant sägs inte i intervjun”, skriver Magnus Telander på SVT Kommunikation i ett mejl.

Svenska kyrkans konto på Twitter kommenterade också: ”Citatet som är monterat i bilden är falskt. Prästen som deltog i samtalet sa inte detta.”

LÄS MER: Rustam, 38, hängdes ut som misstänkta 39-åringen – utan belägg

Domprosten Hans Ulfvebrand själv är upprörd:

– Det är fejkat och rent cyniskt, särskilt i sådana här lägen när det är så hög intensitet, säger han till Viralgranskaren.

Richard Jomshof på SD har hittills inte varit möjlig att nå för en kommentar. Han har också tagit bort tweeten.

Även Sverigedemokraternas Twitter-konto @SDriks ska, enligt Svenska kyrkans sociala medier-redaktion, ha retweetat Jomshofs inlägg. På frågan om hur de resonerat svarar SD:s kommunikationsavdelning i ett sms på söndagen:

”Partiets kommunikationsavdelning retweetar regelbundet partiets ledamöter. Angående Richard Jomshof försöker vi fortfarande nå honom åt er.”

Viralgranskaren har ställt frågorna om det görs faktakoll på de retweets kontot gör av SD-ledamöternas Twitter-inlägg och om det i så fall gjordes i det här fallet, men ej fått svar på de frågorna.

LÄS MER: Eiffeltornet släcktes för Stockholm – men det såg inte ut så här

Bilden har figurerat på andra håll på nätet också. Viralgranskaren har även sökt personen bakom en sajt som ofta postar högerextremt material, som också lagt ut bilden i en artikel som fått nära 3 000 delningar.

Det har varit tekniska problem med den aktuella sändningen från SVT, något som man jobbar på att åtgärda och därefter kommer sändningen att finnas tillgänglig, meddelar SVT.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset