Hur festar en ridklubb? Jo, med häst på menyn så klart. Men det tilltaget möts nu av stora protester på nätet.

I maj bjöd Linköpings akademiska ridklubb till fest. På menyn: ”häst”. Men nära 1 000 personer har protesterat i en namninsamling på nätet, skriver Corren.se.

”Vi i styrelsen älskar hästar och bjuder därför så väl medlemmar som skojfriska ickeridande till en kväll hos De Klomp där det bjuds på häst”, stod det bland annat i inbjudan.

Viralsajten Lajkat var tidigt ute med att uppmärksamma festen och nyheten gjorde att många fick upp ögonen för hästmenyn. Nu har alltså nära 1 000 personer, från världen över, protesterat, och ridklubbens ledning är överraskade.

– Vi trodde att vi kanske skulle få någon upprörd kommentar, men inte att de skulle starta en namninsamling. Verkligen inte, säger Frida Dagsgård, kassör och vice ordförande, till Corren.se.

– Det är ett stort problem att man kastar bort så mycket kött i stället för att använda det. När min farfar var liten födde de upp kaniner som de åt. De tog vara på allt kött. I dag tar man nästan inte vara på något. Vi ville uppmärksamma det och rucka lite på tabun kring hästkött, säger hon.

Även på restaurangen De Klomp, som serverar häst året runt, ser man det som slöseri att inte äta hästkött.

– Jag tycker att det är bra att man diskuterar djurhållning och köttkonsumtion. Både ur miljösynpunkt och ur etiska aspekter. Varje år eldar vi upp flera miljoner ton hästkött, säger Take Aanstoot till Corren.se.

Enligt tidningen hann 988 personer signera nätprotesten, som uppmanar till att fördöma och förkasta restaurangen, innan den avslutades.

Så här såg resten av inbjudan från Linköpings akademiska ridklubb ut:

”Klompen har satt ihop en lyxig specialmeny endast för oss hästälskare och den 19 maj mellan 17:00 och 19:00 får vi avnjuta följande:

Variation på häst

* Klompens förrättstallrik med blandade charkuterier på häst med våra egna tillbehör, hembakat bröd och Hembygdssmör från Löt.

Hästrostbiff

*Lågtempererad rostbiff, ljummen potatis-& grönsakssallad smaksatt med chilimajonnäs

Rekommenderad öl därtill: Dead Pony Club från Brewdog.”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset