Läkaren som nekade Rieke vård kommer inte att vara kvar på vårdcentralen, säger närsjukvårdens chef.
Läkaren som nekade Rieke vård kommer inte att vara kvar på vårdcentralen, säger närsjukvårdens chef.

När Rieke Kelm, 15, kom till vårdcentralen i Ullared fick hon en chock. Läkaren kom ut från sitt rum och sa att hon nekades vård – för att hon var två minuter sen.

Rieke Kelm, 15, från Mårdaklev var hemma från skolan. I tre dagar hade hon varit yr, nästan svimfärdig, haft ont i huvudet och varit illamående. Därför fick familjen under torsdagen en akut läkartid på vårdcentralen i Ullared som var satt till 10.45. Tillsammans med sin mamma och pappa åkte Rieke dit, skriver Hallands Nyheter som först uppmärksammade händelsen.

De anmälde sig i receptionen, vilket tog lite dit då de väntade på receptionisten, och sen fick de slå sig ner i väntrummet. Efter 30 sekunder kom läkaren ut från sitt rum.

– Då sa han mitt namn, jag trodde att jag hade blivit uppropad, säger Rieke Kelm till Metro. Men sen sa han ”du kan sätta dig ner igen”.

Då var klockan 10.47.

– Han sa ”du är försenad. Jag tar inte emot dig.”

Riekes pappa, Frank Kelm, reagerade direkt och trodde att läkaren skämtade.

– Det var katastrofalt. Man har en doktor och går till vården, och får en läkare som säger nej jag vill inte hjälpa dig.

Han gick fram och klappade läkaren på axeln för att få honom att ta emot dottern. Då blev läkaren arg och yttrade något om att om Frank skulle hota honom så skulle han ringa polisen. Flera andra personer i väntrummet reagerade också på händelsen, förklarar Rieke Kelm. Minst två personer kom fram till familjen och var upprörda över vad som precis skett.

– De tyckte också att det var sjukt, de visste inte vad de skulle säga, berättar Rieke Kelm. Om man behöver hjälp så behöver man hjälp. Det kan inte gå att tänka så, alla personer blir sena. Vilket vi inte ens var.

►LÄS MER: Barn med hjärnblödning skickades hem

Efter händelsen pratade familjen med receptionen som också reagerade med förvåning. De lyckades, via vårdcentralens chef, boka om tiden till senare på dagen. Affärsområdeschef för närsjukvården i Halland, Kjell Ivarsson, säger till Metro att han ser mycket allvarligt på händelsen.

– Jag tycker att händelsen är oacceptabel och jag ser väldigt allvarligt på den. Det här är en incident som vi fortsätter att utreda, det är väldigt viktigt, säger Kjell Ivarsson.

Han tror att utifrån situationen så handlar det om kommunikationsbrist. Han säger att Region Halland har ett stort ansvar för att patienterna ska känna sig gott bemötta.

– Men saker och ting kan hända på vägen. Man kan bli försenad och vården kan också bli försenad, då gäller det att vara flexibel för mötet som var bokat.

Läkaren som nekat 15-åriga Reike vård ska vara en hyrläkare, enligt Ivarsson. Han är nu bortplockad från sin tjänst.

– Det här var sista dagen som den läkaren gjorde uppdrag på den vårdcentralen, säger Kjell Ivarsson.

Får man som läkare neka en patient vård?

– Nej, som jag ser det så om läkaren har fått en tid så har patienten en tid att möta läkaren, säger Kjell Ivarsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset