Abdullah al-Hamid, Waleed Abu al-Khair och Mohammad Fahad al-Qahtani prisas.
Abdullah al-Hamid, Waleed Abu al-Khair och Mohammad Fahad al-Qahtani prisas.

Det brukar beskrivas som ”det alternativa Nobelpriset”. Nu delas årets pristagare av Right Livelihood-priset ut till flera personer som kämpat för mänskliga rättigheter. Tre av dem sitter i fängelse i Saudiarabien.

Right Livelihood-priset delas på fredagskvällen ut på Vasamuseet i Stockholm.

Några av pristagarna är de tre saudiska människorättsförsvararna Abdullah al-Hamid, Mohammad Fahad al-Qahtani och Waleed Abu al-Khair som får dela på en miljon kronor. De sitter fängslade och representeras av två familjemedlemmar och den saudiske människorättsförsvararen Yahia Assiri.

– De har genom fredliga medel verkat för maktdelning och jämlikhet för alla, inklusive avskaffandet av det manliga förmyndarskapet som berövar kvinnor deras mest grundläggande rättigheter. Vi kräver att de släpps fria och att den saudiska regimen slutar trakassera och mörda de som kämpar för ett mer demokratiskt samhälle, säger Ole von Uexkull, chef för Right Livelihood-stiftelsen, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Vårdar könsstympade kvinnor – får pris

Hindrar ökenutbredning i Afrika

Utöver saudierna delas en miljon kronor vardera ut till lantbrukaren Yacouba Sawadogo från Burkina Faso och agronomen Tony Rinaudo från Australien. Båda prisas för sina respektive insatser för att hindra ökenutbredning i Burkina Faso och Niger.

– Pristagarnas banbrytande arbete för demokrati, ansvarsutkrävande och för att återställa skövlade marker skapar hopp och förtjänar att uppmärksammas världen över, säger Ole von Uexkull.

LÄS MER: Amnesty: Sverige bryter mot mänskliga rättigheter

Bekämpar korruption i Guatemala

Hederspriset går till två jurister, Thelma Aldana från Guatemala och Iván Velásquez från Colombia, för att ha bekämpat korruption i Guatemala.De har lett åklagarmyndigheten i Guatemala och den FN-stödda Internationella kommissionen mot straffrihet i Guatemala, Cicig.

LÄS MER: Inga besked om stoppad azeriska

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset