Jan Lundström är besviken på att vissa får fortsätta leva med myggplågan. "Man kan inte offra människors hälsa", säger han.
Jan Lundström är besviken på att vissa får fortsätta leva med myggplågan. "Man kan inte offra människors hälsa", säger han.

Riksdagen säger ja – även i år får man bekämpa mygg i nedre Dalälvsområdet och därmed använda de 12 miljonerna ur den färska vårbudgeten. Men tre mygghärjade områden får nej, ett beslut som kritiseras av en expert.

LÄS MER: Därför sticker myggen dig men inte din kompis

Stickmyggen i nedre Dalälven är ökända för sin aggressivitet – och framförallt för att de är så många. Boende runt älvarna har i många år uttryckt desperation när myggorna hindrar dem från att över huvud taget vistas utomhus. Jan Lundström är forskare och verksamhetsledare för biologisk myggkontroll i området. Han tar tacksamt emot regeringens beslut.

– Det känns ju väldigt bra att regeringen har tagit beslut om att vi får använda medlet Vectobac och sprida det från helikopter. Tiotusentals människor bor här och ännu fler kommer hit som turister på sommaren. Det är väldigt många människor som blir glada, säger han.

Tre områden nekas

Området där myggplågan är som värst är stort – sju kommuner och fyra län är inblandade. Där ryms en nationalpark, flera Natura 2000-områden och känsliga djurarter. Därför har länsstyrelsen i Gävleborg sagt nej till biologisk bekämpning på tre platser: Jordbärsmuren-Ålbo, Spjutholmen och Tjursöarkipelagen. Här har man också tidigare år sagt nej till bekämpning, vilket har fått stora konsekvenser både för boende och för näringslivet.

– Det är klart att det är känsliga områden, men det här är också känsliga människor. Man kan inte offra människors hälsa, speciellt när bekämpningen inte har någon känd bieffekt på miljön, säger Jan Lundström.

I stället hoppas kommunen på att kunna bekämpa problemet med hjälp av slåtter och bete – något Jan Lundström är väldigt kritisk till. De fruktade myggorna kan dessutom flyga upp till 15 kilometer vilket gör att det kommer märkas på ett stort område.

LÄS MER: Snörik vinter kan leda till myggrik sommar

– Den ytan som man kan använda dessa så kallade alternativa metoder på är väldigt liten. Även om det skulle funka, vilket det inte gör, så kan det inte påverka, säger han.

Väntar på Naturvårdsverket

Nu är det bara Naturvårdsverket som ska ge sitt tillstånd. Först tre veckor efter deras beslut kan de påbörja sitt arbete med bekämpningen. Och tiden är knapp. Stickmyggan är en sorts översvämningsmygga och vårfloderna rycker allt närmare i takt med att temperaturerna stiger. Prognoserna visar dessutom på en varm påsk.

– Nu blir jag nervös. Vi är helt beroende av väder och vind. Tidpunkten för Naturvårdsverkets beslut är helt avgörande, säger Jan Lundström.

LÄS MER: 5 stugor i Sverige som du kan övernatta i – helt gratis

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset