Jabar Amin (MP) stoppades av säkerhetspolis på Atatürk-flygplatsen i Istanbul.
Jabar Amin (MP) stoppades av säkerhetspolis på Atatürk-flygplatsen i Istanbul.

Den svenska riksdagsledamoten Jabar Amin (MP) skulle bevaka valet i Turkiet men stoppades av säkerhetspolis vid passkontrollen.

Jabar Amin (MP) ingår i den internationella valobservationen OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, och skulle tillsammans med de moderata riksdagsledamöterna Margareta Cederfelt, Cecilia Magnusson och Edward Riedel bevaka valet i Turkiet den 24 juli. Men vid passkontrollen på Atatürk-flygplatsen i Istanbul stoppades han av säkerhetspolis, rapporterar SR.

– När jag kommer till passkontrollen och lämnar mitt pass så står poliser redo bakom passkontrollanten och tar direkt mitt pass och tittar på mig och på namnet och säger ”Nu får du komma med oss”, säger Jabar Amin till SR.

LÄS MER: Tidslinje: Erdogans väg mot makten

Order från myndigheten

Enligt uppgifter till SR hade säkerhetspolisen order från högre ort om att inte släppa in Jabar Amin i landet. Enligt uppgifter till Aftonbladet skickas han tillbaka till Sverige omgående.

– De sa att de ska försöka sätta mig på första planet tillbaka till Stockholm för en stund sedan, men jag vet inte förrän jag sitter på planet eftersom de ändrar besked, säger Jabar Amin till Aftonbladet.

LÄS MER: Erdogan: Turkiet behöver inte EU

Har kritiserat Erdogan

Jabar Amin menar att han nekats inresa till landet då han öppet kritiserat landet president Recep Tayyip Erdogan.

– Jag har erkänt att jag är kritisk mot Erdogan och hans regim, samtidigt är jag godkänd och utsänd av riksdagen. Det är tydligt att de inte vill ha kritik, säger Jabar Amin till Aftonbladet.

LÄS MER: Natalie Demirian: Låt aldrig Turkiet glömma det armeniska folkmordet

”Oacceptabelt”

Utrikesminister Margot Wallström (S) kom under eftermiddagen med ett utlåtande angående situationen där hon kritiserar Turkiets agerande.

”Det är oacceptabelt att en valobservatör har förhindrats tillträde till Turkiet. Vi har hos turkiska företrädare begärt en förklaring till varför den svenske riksdagsledamoten Jabar Amin nekats tillträde till Turkiet för att delta i valövervakningen”, skriver Margot Wallström.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Erdogan Turkiet