Den SD-politiker som anklagas för sexuella övergrepp mot Hanna Wigh har tagit time out och lämnat riksdagskansliet. Chefsåklagaren har inlett en förundersökning efter att en polisanmälan om sexuellt ofredande inkommit.

”Efter att ha hört vad kvinnan har sagt i media gör jag bedömningen att det finns anledning att anta att ett sexualbrott är begånget. Jag har därför inlett en förundersökning”, säger Maria Sterup, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren i ett pressmeddelande.

Hon kommer nu att vidta utredningsåtgärder för att säkra bevisning och ta kontakt med målsägande.

Enligt Jimmie Åkesson, partiledare för SD, var det först i morse som han fick vetskap om vem den brottsmisstänkte personen är.

– Bakgrunden är att vi på morgonen via partiets presschef fick kännedom om vem det är som Hanna Wigh pekar ut. Då hade presschefen ett möte med honom, och då kom de överens om att göra så här. Och sedan kom vederbörande till mig och berättade och sade att han avser att delta fullt ut i den här utredningen, och jag fick nyss besked att han ska ha varit i kontakt med den åklagare som håller i den här undersökningen, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson till P4 Extra.

Det var TV4:s Kalla Fakta som avslöjade att Sverigedemokraternas Hanna Wigh hoppar av partiet för att bli politisk vilde. Hon uppgav att hon utsatts för ett sexuellt övergrepp i riksdagens lokaler av en partikamrat och att detta är anledning till avhoppet.

En manlig riksdagskollega ska ha tagit strupgrepp på Wigh, och kört upp ett finger i hennes underliv, enligt Wigh.

Övergreppet ska ha varit ett sätt att straffa henne för att hon avslöjat att en partikollega förskingrat pengar.

Enligt SD-ledaren Jimmie Åkesson förnekar den utpekade riksdagsledamoten anklagelserna.

– Jag förhåller mig neutralt i det här men personen anser sig vara falskeligen anklagad, säger Jimmie Åkesson till P4 Extra.

SD-ledaren upplever inte att det finns en tystnadskultur inom partiet. I stället anser han att partiet växt fram på ett sådant sätt att det är lättare att höja sin röst inom partiet.

Jimmie Åkesson säger sig också stödja brottsoffret.

– Båda två är riksdagskollegor men om någon är anklagad för ett brott så är det den som går hem. Sedan är det polisen som ska utreda detta, säger han till radion.

Hanna Wighs avhopp innebär att tre kvinnliga riksdagsledamöter hoppat av från SD på två år. Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson hoppade av 2015 och Anna Hagwall 2016.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik Sverige