Idrottsföreningar kan vara en miljö som pedofiler söker sig till.
Idrottsföreningar kan vara en miljö som pedofiler söker sig till.

Riksidrottsförbundet reagerar starkt på den senaste tidens fall kring övergrepp på barn inom idrottsföreningar. Alla föreningar måste inse att det även kan drabba dem, säger barn- och ungdomsidrottsansvarige Anders Wahlström.

Frågan kring övergrepp på barn inom idrottsföreningar är högaktuell. Inför riksidrottsmötet, idrottens högsta beslutande organ den 19-21 maj i Karlstad, finns flera motioner som berör frågan. Det handlar om alltifrån en tydligare etisk kod, en idrottsombudsman och en visselblåsarfunktion.

LÄS MER: Granskning: Här är tränarna som utnyttjar barn sexuellt

Riksidrottsförbundet arbetar i första hand med förebyggande utbildningsinsatser. Men ett problem är att omsättningen på tränare och ledare är stor.

– Det som är idrottens stora styrka, de ideella ledarskapet, är också vår stora svaghet. Kanske speciellt när det kommer till denna typ av frågor, säger Anders Wahlström, barn- och ungdomsidrottsansvarig inom Riksidrottsförbundet.

Riksidrottsförbundet uppmanar alla föreningar att ha en plan för att jobba förebyggande samt ha en krishanteringsplan. De rekommenderar även klubbarna att begära in information kring om deras ledare är straffade sedan tidigare, med hjälp av så kallade begränsade utdrag ur belastningsregistret.

Men Anders Wahlström tycker inte att borde vara obligatoriskt att begära ut den informationen. Detta eftersom många föreningar är för små.

– Det krävs en viss storlek på organisationen för att kunna hantera ett sånt material på ett korrekt sätt,  säger han.

LÄS MER: Studie: Var tjugonde ung idrottare utsatt för sexövergrepp av tränare

Vid misstänkta övergrepp mot barn ska den första åtgärden vara att skydda de utsatta, säger Anders Wahlström. Föreningarna rekommenderas att ta upp frågan med ledaren och se till att personen tar timeout tills misstankarna är utredda. Föreningarna ska även se över om de borde göra en polisanmälan och en orosanmälan till socialtjänsten.

– Frågan måste naturligtvis upp på föreningsbordet, så att man inte går och bär misstankarna inom sig. Upp med frågan så får det visa sig om det är falskt eller sant, säger han.

Föreningarna måste även ta till sig att det här kan hända även dem.

– Det är de föreningar som förstår att det kan hända även hos dem som är bäst rustade för att förhindra det, säger Anders Wahlström.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset