Rikspolischef Dan Eliasson. Arkivbild.
Rikspolischef Dan Eliasson. Arkivbild.
Politik TT

Ett tungt 2016 har gjort att polisen tappat i förtroende, anser rikspolischefen Dan Eliasson.

Då var vi som djupast nere i omorganisationen, säger han till TT.

Polismyndighetens stora omorganisation ligger främst bakom det förtroendetapp som polisen upplever i Brås nationella trygghetsundersökning, anser rikspolischefen Dan Eliasson. Han framhåller att mätningarna gjordes tidigt under 2017, vilket gör att de redovisade siffrorna främst visar människors förtroende för myndigheten under verksamhetsåret 2016.

"Finns positiva tecken"

För vårt vidkommande gjorde vi ett dåligt 2016. Då var vi som djupast nere i omorganisationen. Då tappade vi mycket utredningsverksamhet, vi hade stor oro och turbulens internt. Vi hade stora diskussioner om löner, lönenivåer och arbetsvillkor. Allt det här har förändrats, säger Dan Eliasson.

Samtidigt poängterar han att det inte betyder att allt är frid och fröjd inom polisen i nuläget. Regeringen har aviserat att runt 1 500 poliser ska anställas den kommande treårsperioden, vilket kommer att påverka polisen positivt, anser Eliasson.

Vi har en annan klangbotten i dag än vad vi hade för ett år sedan, säger Eliasson.

"Gjort bra saker"

Av de tillfrågade i undersökningen säger 54 procent att de har stort förtroende polisen, vilket är en minskning från 61 procent 2016. Runt 19 procent hade ett litet förtroende för polisen under förra året. Det är den största andelen med litet förtroende sedan mätningarna startade 2006. För 2016 var siffran 14 procent.

Vi har gjort bra saker i polis-Sverige efter de här mätningarna, säger Eliasson och nämner insatserna vid terrordådet i Stockholm samt nazistdemonstrationen och EU-toppmötet i Göteborg.
Jag tror och hoppas att det ska återspegla sig på nästa års mätning, säger rikspolischefen.
Rikspolischef Dan Eliasson. Arkivbild.
Rikspolischef Dan Eliasson. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Sverige