KU:s ordförande Andreas Norlén (M) och utskottets vice ordförande Björn von Sydow (S) håller pressträff om Riksrevisionen.
KU:s ordförande Andreas Norlén (M) och utskottets vice ordförande Björn von Sydow (S) håller pressträff om Riksrevisionen.

Först vägrade hon flytta på sig, trots att förtroendet var kört i botten.Men nu har den ende kvarvarande riksrevisorn Margareta Åberg ändrat sig – och därmed har samtliga granskare av staten avgått.

I en intervju med TT för två veckor sedan sade Margareta Åberg att hon skulle fortsätta som riksrevisor och göra allt för att återupprätta förtroendet för Riksrevisionen. Men uppförsbacken blev för brant. Hennes ändrade inställning har vuxit fram under resans gång, säger hon. När den tidigare riksrevisorn Ulf Bengtsson meddelade sin avgång blev det lite av droppen som fick bägaren att rinna över.

– En sammantagen bedömning av allt som hänt, säger Margareta Åberg nu.

Hon tycker fortfarande inte att hon gjort något formellt fel i verksamheten, och säger att hon inte utsatts för några påtryckningar.

– Inte alls, det här är helt och hållet mitt eget beslut.

Korrekt bedömning

Efter sommarens hårda kritik och avslöjanden om misstänkta jävssituationer har därmed samtliga tre riksrevisorer avgått – personer som fria från yttre påverkan har det viktiga uppdraget att självständigt granska regering och Myndighetssverige. Dagens Nyheters granskning visade att riksrevisorerna inte varit så oberoende och låtit sig påverkas av just yttre omständigheter.

DN-artiklarna visade att riksrevisor Ulf Bengtsson lagt sig i en revisionsgranskning han själv var delaktig i och stödde en landhövding som granskades. Han avgick den 31 augusti.

Minst en granskning lades ner efter att riksrevisor Susanne Ackum diskuterat den med en tjänsteman. Hon lät även sin sambo läsa internt material. Ackum fick lämna sin post i juli.

Konstitutionsutskottets ordförande Andreas Norlén (M) tycker att Margareta Åberg gör en korrekt bedömning när hon slutar.

– Uppförsbacken blev för brant för att återupprätta förtroendet, säger Norlén.

– Självfallet är det här en extraordinär situation för Riksrevisionen, fortsätter han.

Välkommet beslut

Rekryteringen av nya riksrevisorer har inletts. Fram till dess att de är på plats är det av stor vikt att Margareta Åberg arbetar kvar och fungerar fullt ut som riksrevisor, enligt Norlén.

– Vi vill inte att det ska bli avbrott i verksamheten.

Norlén betonar att det är Åbergs eget beslut att avgå. Men KU, som vid allvarliga fel har rätt att avsätta riksrevisorerna, menar att den "samlade analysen" ändå gör att det är välkommet att hon avgår.

Jonas Ekströmer/TT
Riksrevisor Margareta Åberg lämnar sin tjänst på Riksrevisionen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset