Joakim Rindå och Carolina Frände (båda i mitten längst fram) med ensemble gör musikteater av Sara Lidmans debutroman "Tjärdalen".
Joakim Rindå och Carolina Frände (båda i mitten längst fram) med ensemble gör musikteater av Sara Lidmans debutroman "Tjärdalen".

Med Sara Lidmans "Tjärdalen" och nyskriven fäbodfeminism vill Riksteatern göra upp med storstadsnormen. I vår låter man Martin Schibbye teaterdebutera och Frida Hyvönen tonsätta barnmusikal.

När byns särling, Räven, får benet skadat sätts moralen på prov. Ingen kallar på doktorn, eller agerar den barmärtiga samariten. Med sin debutroman från 1953 placerade sig Sara Lidman mitt i den europeiska moralfilosofiska traditionen och det är också avstampen för Carolina Frände som, tillsammans med Joakim Rindö och Carl Åkerlund, har gjort musikteater av "Tjärdalen".

– Det är tyvärr väldigt igenkännbart. Och jag tänker att det är precis det som Sara Lidman ofta diskuterar, stora moraliska frågor utifrån den lilla platsen. Hon pratade ju ofta om byn i världen, om byn som en bild för hur vi lever tillsammans, säger Carolina Frände.

Josette och Nina

Rikteaterhösten rymmer också Sara Parkmans och Samantha Ohlanders feministiska "Fäboland", liksom Josette Bushell-Mingos "Nina", en djupt personlig musikföreställning om henne själv, sångerskan Nina Simone – och alla andra.

– Nina var triumferande, stark och fantastisk, men under vilka villkor jobbade hon? När JFK och Martin Luther King var döda gav hon upp. Och vad ska man göra, när inget ändras och man står där i korsningen? Hjälp mig publik, säger Josette Bushell-Mingo.

På vårrepertoaren finns den nyskrivna barnmusikalen "Lilla stora livet" med manus av Lotta Olsson och Ulf Nilsson och musik av Frida Hyvönen.

Fängslande texter

Samtidigt teaterdebuterar journalisten Martin Schibbye på Riksteatern i "Kality", en förställning baserad på texter från 20 etiopiska journalister som har suttit i Kalityfängelset i Addis Abeba på grund av sitt arbete. En av dem, Reyota Alemo,träffade Schibbye när han själv satt fängslad där.

– Den största skräcken var inte att man skulle bli skjuten eller dödad, utan att man skulle bli bortglömd, berättar han.

Förutom Schibbye själv medverkar två skådespelare samt en lokal journalist från varje spelplats.

Jessica Gow/TT
Josette Bushell-Mingos "Nina - a story about me and Nina Simone" är en djupt personlig musikföreställning.
Jessica Gow/TT
Dramatiken Gertrud Larsson låter Anna-Lena Efverman spelar Bert Karlsson, huvudperson i den nyskrivna föreställningen "Främling".
Jessica Gow/TT
Samantha Ohlanders och Sara Parkmans "Fäboland" presenteras som en Thelma och Louise i fäbodmiljö.
Jessica Gow/TT
Journalisten Martin Schibbye teaterdebuterar med föreställningen "Kality" där han står på scenen tillsammans med två skådespelare och lokala journalister.
Jessica Gow/TT
"Transeiciòn", kubansk transdans i koreografi av Lisa Janbell (tv) turnerar i Riksteaterns regi i höst.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset