INTERNETBANK. I takt med att onlinevärldarna växer öppnar nu riktiga banker kontor i cyberrymden. I spelet Entropia Universe kommer spelarna snart kunna låna riktiga pengar för att betala med i spelen. Swedbank är en av de intresserade bankerna, skriver Sr.se
– Vi är intresserade. På samma sätt som om det skulle byggas en ny stad i den fysiska världen blir vi intresserade av att vara där, säger Peter Tusher, utvecklingsansvarig på Swedbank till Sveriges Radio.

Spel som Entropia Universe tillåter spelarna att prata och handla med varandra. Pengarna i spelen är riktiga och därför ska bankerna ha virtuella kontor i spelen. Och marknaden växer så det knakar, bara Entropia Universe har över en halv miljon spelare runt om i världen.

Tankarna på banker i spelet är inte heller ny.
– Det har varit en bit i vårt tänk ända sedan vi körde igång att någon gång ska vi ha även banker i vårt system. Vi har ju affärer och konstgallerier idag, och banker är en naturlig del. Dessutom har användarna frågat efter det, Entropia Universe ägare Mind Arks vd Jan Welter till SR.

Från spelarna verkar det finnas ett intresse av banklån i onlinespelen. Men reaktionerna är blandade.
– Men samtidigt tror jag att det är en risk om det inte finns någon kontroll på hur man lånar pengarna. Folk kan skuldsätta sig och kanske tänker att det är just i spelvärlden, och inte på att det är kopplat till verkliga livet, säger Mikael Heimdal, som spelar Entropia Universe till SR.
 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset