Rim Din brukade dricka mellan tre och fem burkar energidryck om dagen.
Rim Din brukade dricka mellan tre och fem burkar energidryck om dagen.

Känner du att du dricker för mycket energidryck, men har svårt att lägga av? Metro har pratat med Rim Din, 22, som gick från att dricka fyra burkar om dagen till ingenting.

Rim Din, 22, testade energidryck för första gången 2011. Hon gillade det direkt och på en kort tid var hon uppe i mellan tre till fem burkar om dagen.

– Det var för många, men jag kunde inte sluta. Jag ville bara ha mer och mer, säger hon.

Till en början kände Rim Din att hon blev piggare av att dricka energidryck. Men efter ett tag började hon må dåligt.

– Jag fick hjärtklappning och åkte in till akuten flera gånger för bröstsmärtor och små krampanfall. Sedan blev jag tröttare och fick magsår.

Var det det som fick dig att sluta?

– Bland annat, men jag hade också en vän som pratade med mig om att jag borde sluta. Varje gång vi gick till någon butik så brukade han stoppa mig från att köpa det och ge mig någonting annat. När jag hade en burk i handen tog han den ifrån mig och slängde den. Efter det så kändes det som att det var dags att sluta.

Hur kändes det när du slutade?

– Det var två, tre veckor som var ett rent helvete. De var de värsta veckorna jag någonsin jag haft. Jag var skakig och mådde illa. Jag blev rädd och trodde att någonting var fel med mig. Jag kände att jag bara ville ha energidryck.

Hur lyckades du hålla dig borta från det?

– Jag undvek att gå och handla. Jag brukade be mamma eller någon vän att gå och göra det. För om jag hade gjort det hade jag köpt energidryck. Om jag gick till affären hade jag med mig någon som kunde hindra mig från att köpa.

Är det lika svårt i dag?

– I dag kan det hända att jag går in i en butik och vill köpa, men jag säger nej. Jag stoppar mig själv. Jag vill inte åka in på akuten igen.

Hur mår du i dag?

– Jag mår mycket bättre, i dag mår jag bra. Jag har mycket mer energi och är jätteglad att jag slutade. Jag får inte ont längre, inga bröstsmärtor eller hjärtklappningar som förut.

Vad är ditt bästa tips till andra som vill bli av med sitt beroende?

– Att de slutar. Jag vet att det är jättesvårt, men att de släpper taget om det. Ha nära och kära som kan hjälpa dig de första två, tre veckorna. Man kommer känna sig skakig och må dåligt. Vill de ha ett friskt liv borde de verkligen sluta med det helt.

Läkaren: Så farligt är det med energidryck

Kai Knudsen, överläkare på Sahlgrenska sjukhuset, menar att stora mängder energidryck har negativa effekter på hälsan.

Varför kan man bli beroende av energidryck?

– Vi vet egentligen inte jättemycket om det här. Men det innehåller socker, koffien och taurin och det det finns studier på möss som indikerar att taurinet kan trigga beroendeutveckling i hjärnan. Det pågår en del studier på människor, men det är lite för tidigt att säga om de här djurstudierna håller. Men det finns en möjlig koppling mellan beroende och taurin. Det kan också vara så att just kombinationen koffein och taurin spelar roll. Jag har fått personliga vittnesmål från personer som säger att de har blivit beroende av energidrycker.

Hur farligt är det med energidrycker?

– Jag tycker inte att några enstaka energidrycker är någon fara, men man ser att många unga dricker mycket och att det skenar i väg. Tre eller mer per dag så kan det bli negativa hälsokonsekvenser med risk för beroende. Det kan också bli så mycket koffien att hjärtat tickar på för mycket hela tiden och blodtrycket kan också gå upp. I förlängningen tror man inte att det är hälsosamt.

Om man har druckit väldigt mycket energidryck, vad kan man förvänta sig om man slutar?

– Det är rätt individuellt, jag vågar inte påstå att det finns någon vetenskap bakom. Men om man är beroende är det möjligt att man känner nedstämdhet och svaghet.

 

Göteborgs Universitet
Kai Knudsen. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Energidryck