Krämig och lätt – Zenato ripassa. Italien, 12324, 175 kronor

Härligt fyllig, sötsyrlig, nästan krämig och både kraftfull och lätt på samma gång. Bästa tillgängliga ripasson i ordinarie sortiment. Och som en arbetskollega uttryckte det efter provsmakning: ”Det är ju det här man skall dricka!”.

Populär på vinlistan – Campo Alto, Italien, ripasso, 81773, 167 kronor (måste beställas i butik)

Väldigt smakrikt med extra lång eftersmak. Inte den fylligaste ripasson men fantasiskt god, mustig och
elegant och faktiskt högst prisvärd. Inte oväntat populär på vinlistan hos italienska krogar i våra storstäder.

Fräsch syrlighet – Castei, Italien, ripasso, 22409, 119 kronor

Härligt lång tydlig smak av främst torkade söta körsbär med en fräsch syrlighet. Ny årgång på väg upp på hyllorna. I de flesta butikers ordinarie rödvinssortiment.

Soldränkt smak, Laya, Spanien, 92245, 69 kr

Soldränkt och kraftfull, smakrik röding vars druvor odlats på spansk fläktande högplatå i sydöstra delen. Sensationellt prisvärd och välgjord. Väl dold alkohol. Halten ligger något högre än snittet för just spanska viner.

Perfekt till pastan – Bolla Poiane, Italien, ripasso, 22320, 109 kronor

Ännu en god ripasso som kostar kring hundralappen, Körsbär och plommon. Perfekt till kött­rätter eller en matig och krämig pasta. Ny årgång. I de flesta butikers ordinarie sortiment.

Högklassigt bubbel – Cremant Loire, Frankrike, 95412, 99 kronor

Fransmännen är inte bara bäst på sin egen champagne utan framställer även det godaste bubblet bland övrigt mousserande i världen i form av sina högklassiga cremant-viner. Detta Loirebubblet på rosé håller lika hög klass.

Perfekt till räkorna – Domaine Muret, Frankrike, 90369, 72 kronor

Stark rejäl sydfransk viogner, Gröna druvan Viogner är att föredra på detta vis, inte bara med en skvätt uppblandat med 90 procent rött vin, en mix som lite för många producenter väljer att satsa på. Räkor, lättmajonäs och denna viogner!

Udda rosézinfandel – Stone Valley, USA, white zinfandel 90363, box 170 kronor, rosé

I brist på fler nya läckra röda smarriga zinfandelviner i Systembolagets ordinarie sortiment får vi njuta av denna udda rosézinfandel, som nu lanseras som tillfällig sommarnyhet i box. Läckert fyllig och en potentiell sommarsuccé på terassen och under picknicken.

Många anser att de föredrar amarone framför alla andra italienska viner.

Men synar man preferensen och ber dem smaka på en välgjord ripasso parallellt, ändrar de inte sällan uppfattning.

Ripasso framställs på samma druvor som Amarone (corvina oftast huvuddruvan) fast på ”vanligt” sätt. Endast en mindre del torkade extra söta druvrester från amaroneprocessen  tillsätts vilket ger en ”Amarone light”.

Inte lika tung, inte lika alkoholstark och inte lika dominerande vid middagsbordet som en Amarone.
Kort sagt, ripasson kan vara att föredra om man söker ett vin som man både kan smutta på i baren och kombinera med läckra kötträtter och pasta.

För att inte tala om prisskillnaden…

Metro rekommenderar här bredvid fyra läckra ripassoviner från det berömda norditalienska vindistriktet. Tyvärr är utbudet av bra ripassoviner fortfarande begränsat i Systembolagets ordinarie sortiment. Ett av de fyra ripassotipsen måste beställas från beställningssortimentet.
I dag lanseras också de tillfälliga sommarnyheterna. En spansk kraftfull solmogen röding till fantastiskt pris, en läcker amerikansk zinfandel rosé samt ett högklassiskt fransk rosébubbel och en sydfransk vit viogner, sticker ut.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset