När påsken närmare sig reser många blodgivare bort. Men eftersom blodbehovet ändå kan vara lika stort finns det en risk för blodbrist. Nu uppmanar därför Stockholms blodgivare alla att donera blod.

Inför högtider reser ofta många blodgivare bort, och blodcentralerna där du kan donera blod är ofta stängda.

Men trots det går det aldrig att veta när blod faktiskt behövs, och eftersom blod inte går att skapa på konstgjord väg behöver det alltid finnas blod i lagret.

– Det är så här under perioder: inför jul, inför påsk och inför sommaren vill vi att blodbanken ska vara ordentligt full, säger Karolina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig på Blodcentralen i Stockholm till Metro.

Det räcker med ett fåtal enskilda händelser för att blodbanken ska påverkas. Och för att fler ska donera blod är därför Blodcentralen Skanstull öppen på påskafton klockan 10 till 15. Och Katarina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig på Blodcentralen, uppmanar alla som har möjlighet att donera blod inför påskhelgen.

– Om det uppstår akuta situationer kan det behövas mycket blod. Vi måste varje dag se till att det finns rätt mängd blod i lagret, säger hon till Metro.

Förra året gav 43 744 Stockholmare blod. Det är en siffra som enligt Katarina Blom Wiberg hållit sig relativt konstant. Vill du bli blodgivare kan du besöka guiden geblod.nu.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset